secundair logo knw 1

New Orleans, in de Mississippidelta | Afbeelding NASA/GSFC/Landsat

Rivierdelta’s wereldwijd lopen gevaar door de gevolgen van klimaatverandering en menselijke ingrepen in het landschap. Wageningse onderzoekers beschouwden mondiaal de kantelpunten voor de delta’s.

De onderzoekers bekeken een selectie van delta’s wereldwijd, verspreid over alle continenten. “Van belang daarbij was vooral dat het qua omvang grote delta’s zijn of plekken waar heel veel mensen wonen”, legt Roeland van de Vijsel uit.

Roeland van de Vijsel Roeland van de Vijsel Van de Vijsel is fysisch oceanograaf bij Wageningen University en eerste auteur van het artikel over dit onderzoek, ‘Tipping points in river deltas’, dat vorige week verscheen in het tijdschrift Nature Reviews Earth & Environment.

Per delta brachten de onderzoekers de risico’s in kaart, die ontstaan door klimaatverandering en menselijke ingrepen in de delta. Daarbij gaat het om zeespiegelstijging, maar ook van belang is de verlaging van de hoeveelheid sediment die een rivier met zich meebrengt door de aanleg van dammen. “De hoeveelheid sediment die een rivier of delta meevoert, is essentieel om de delta op peil te houden en mee te laten groeien met stijgende waterniveaus.”

Belangrijk om te beseffen is volgens Van de Vijsel ook dat de overstromingsrisico’s nog extra toenemen doordat opgestuwde waterniveaus door stormen op zee en hogere rivierwaterafvoer door periodes van heftige regenval steeds vaker tegelijk voorkomen door klimaatverandering. “Alles bij elkaar zien we dat delta’s steeds kwetsbaarder worden.”

Het resultaat van het onderzoek is samengevat in een kaart, die laat zien hoeveel sediment de afgelopen 30 jaar is tegengehouden door dammen, of en hoe vaak rivierpieken en stormvloeden tegelijkertijd voorkwamen en wat de verwachte zeespiegelstijging is, in combinatie met bodemdaling.

Overzicht van drie risicofactoren in deltas wereldwijdOverzicht van drie risicofactoren in deltas wereldwijd | Afbeelding WUR

Hoewel deze kaart niet vrolijk stemt, zijn er volgens Van de Vijsel wel degelijk lichtpuntjes. “Processen die de delta kwetsbaarder maken, hebben een zichzelf versterkend effect. Paradoxaal genoeg is dat ook positief, want dat betekent dat als terreinbeheerders erin slagen de trend om te draaien, er maar een klein zetje nodig is om dat zichzelf versterkende effect de positieve kant op te laten gaan.”

Als voorbeeld hiervan noemt Van de Vijsel de rivier de Eems. Die al langere tijd steeds troebeler wordt, deels doordat kunstmatige uitdieping van de vaargeul leidt tot een steeds sterkere instroom van fijn slib. Er wordt daar nu gekeken of je deze trend kunt omdraaien met behulp van de stroomopwaarts gelegen stormvloedkering. “Die kering wordt nu op precies de juiste momenten geopend en gesloten tijdens het getijde, zodat het sediment de kans heeft uit het estuarium te spoelen.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams