secundair logo knw 1

Rolf Woolderink en Ria Smit gaan samen verder als een onafhankelijke fractie I Foto's: Waterschap Vechtstromen

Voormalig lijsttrekker Rolf Woolderink heeft vanwege een verschil in visie afscheid genomen van de BBB-fractie in het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen. Ook Ria Smit is vertrokken. Zij gaan samen verder als de onafhankelijke fractie Helder.

Woolderink kondigde zijn weggaan op 2 juli aan en Smit volgde op 8 juli. Gisteren (10 juli) werd hun vertrek officieel bekendgemaakt. In een bericht op de site van de BoerBurgerBeweging staat deze toelichting: “Hun nauwe samenwerking en gedeelde visie op bepaalde beleidskwesties hebben geleid tot de overtuiging dat ze samen beter kunnen bijdragen aan hun gemeenschappelijke doelen buiten de fractie.”

Verschil in visie
De BBB-fractie heeft het over een verschil in visie. Woolderink zegt daarover: “Ondanks de gemengde gevoelens die ik ervaar bij deze stap, zal ik als onafhankelijk algemeen bestuurder naar mijn idee beter in staat zijn om de belangen van de kiezers van BBB te vertegenwoordigen. Ik ben goed in staat tot meerzijdige partijdige besluitvorming, echter concessies doen omwille van de coalitie schuurt met de belangen van de kiezer van de BBB waar ik voor sta.”

De fractie ziet dat zelf anders: “Als BBB-fractie blijven we ons inzetten voor sterke samenwerking binnen de coalitie en het bereiken van onze gemeenschappelijke doelen. Binnen een coalitie gaat het om geven en nemen, en op die manier zoveel mogelijk voor onze BBB-kiezers te realiseren.”

Volgens een artikel in dagblad Tubantia is Woolderink het onder meer niet eens met het plan van Vechtstromen om extra eisen aan de rioolwaterzuiveringen te stellen, om daarmee te zorgen voor schoner oppervlaktewater. Dit betekent een extra investering van 74,5 miljoen euro. Woolderink tegenover de krant: “Ik ben niet tegen dat bedrag, wel de manier waarop. Het is niet de juiste weg, want het leidt niet tot schoner water.”

Eerder weg als dagelijks bestuurder
Woolderink was lijsttrekker bij de Waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. BBB won en behaalde 9 van de 27 zetels in het algemeen bestuur. Woolderink werd daarop dagelijks bestuurder.

Dat duurde slechts een half jaar. In december steunden bijna alle fracties – alleen BBB stemde tegen – een motie van wantrouwen tegen Woolderink. De reden was een juridisch geschil met de gemeente Hof van Twente over een privékwestie, waarin hij zich aanhoudend niet hield aan de wet. Door de aangenomen motie was zijn positie binnen het dagelijks bestuur onhoudbaar geworden en stapte hij op.

Nu is Woolderink ook geen algemeen bestuurder voor BBB Vechtstromen meer. Hij blijft nog wel actief binnen de partij en neemt plaats aan de landelijke ‘watertafel’ van BBB. “Daar gaan we waterbeleid uiteenzetten, samen met de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten en waterschappen. Uniform beleid aangaande grote vraagstukken”, zegt Woolderink in Tubantia.

Nog nipte meerderheid voor coalitie
Door het vertrek van Woolderink en Smit houdt de coalitie van BBB, CDA, VVD en Ongebouwd (landbouw) een nipte meerderheid over in het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen. Het verschil met de andere fracties is slechts één zetel: 14 om 13. Met de afsplitsing Helder zijn er nu negen fracties in het algemeen bestuur.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.