secundair logo knw 1

De finalisten op de pont over 't IJ in Amsterdam met uiterst rechts winnares Roos Kolkman | Foto David Meulenbeld

Roos Kolkman heeft de Changemaker Challenge in Nederland gewonnen. Kolkman ontwikkelt een internationaal platform waar zij educatiepakketten aanbiedt aan leraren om middelbare scholieren te inspireren om zich in te zetten tegen vervuiling door plastic. Hannah van de Kerkhof en Annerieke Bouwman werden respectievelijk tweede en derde in Amsterdam.

De challenge werd voor de derde keer gehouden, maar had voor het eerst een internationale opzet. Er werden vier finales gehouden die tegelijkertijd plaatshadden in Amsterdam, Londen, Berlijn en Kathmandu (Nepal). Met de prijsvraag wil initiatiefnemer Dopper, de producent van hervulbare waterflessen, de aandacht vestigen op de noodzaak van schoon en toegankelijk drinkwater en de schadelijke effecten van wegwerp plastic.

442 afstudeerders
Het bedrijf daagde studenten (hbo en universiteit) uit om het verschil te maken met hun afstudeeronderzoek. Wereldwijd gingen 442 afstudeerders die uitdaging aan. In Nederland mochten 10 finalisten in Amsterdam hun idee pitchen op een varende GVB-pont op 't IJ. Deelnemers werden beoordeeld op impact, innovatie, presentatie en haalbaarheid.

Het winnende idee van Roos Kolkman, die vorig jaar nog in de race was om voor Nederland jongerenvertegenwoordiger te worden in de Verenigde Naties, scoorde hoog op alle vier criteria. Zij zal het geldbedrag (5.000 euro) onder meer gebruiken om haar website Unplastic verder uit te bouwen.

Hannah van de Kerkhof (Universiteit van Amsterdam) die tweede werd, wil met haar onderzoek laten zien welke chemische stoffen en microplastics uitspoelen in de zee als plastic afval in de natuur terecht komt. Het zal het effect aantonen van plastic afval in het mariene milieu en het belang van goed afvalbeheer en vermindering van plastic voor eenmalig gebruik.

Annerieke Bouwman (Universiteit Utrecht) onderzoekt de gevolgen van microplastics op de zeebodem in het noordelijk deel van de Golf van Mexico. Vergelijkbare onderzoeken in rivierdelta’s hele wereld zouden moeten worden uitgevoerd om ons meer inzicht te geven in het gevolg van de aanvoer van plastic afval door rivieren, aldus de onderzoekster.

Berlijn
In Berlijn werd Carla Maria Scagnetti uitgeroepen tot winnaar. Met haar onderzoek combineert zij de klassieke levenscyclusanalyse met het analyseren van zwerfvuil op zee.

Marcus Rodin mocht in Londen de eerste prijs in ontvangst nemen. Met zijn project wil hij kelp (zeewier) omzetten in een duurzaam, bruikbaar product. Dit kan dan gebruikt worden voor het maken van verpakkingen, in de bouw en andere toepassingen.

De winnaar in Nepal, Anisha Maharjan, onderzoekt niet alleen de oorzaken van wateroverlast in Kathmandu, ze ontwikkelt ook een actieplan om een proefproject op te zetten om regenwater op te vangen en te gebruiken in gebieden met waterschaarste.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.