secundair logo knw 1

Beeld uit video na afloop van het NK (Amsterdam Rainproof)

Wie kan er meer stenen door groen vervangen? Dat duel vochten Amsterdam en Rotterdam de afgelopen maanden uit. De Maasstad won met klein verschil. In de twee steden zijn bij elkaar bijna 95.000 stoep- en tuintegels gelicht.

De wedstrijd werd het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen genoemd. Het was een ludieke manier om inwoners ertoe te bewegen dat zij tegels verwijderen ten faveure van planten, bloemen en struiken. Met als gedachte erachter: een groene achter- of voortuin is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en wateropvang bij hevige regenbuien.

Ruim een hectare natuur erbij
De aftrap van het NK was op Hemelvaartsdag (21 mei) en de uitslag werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt tijdens het online festival Dus Wat Gaan Wij Doen. Rotterdam kwam als winnaar uit de bus en kreeg de Gouden Tegel. Amsterdam ontving als troostprijs de IJzeren Schop. De twee steden wipten bij elkaar 94.426 tegels. Dit komt neer op ruim een hectare natuur erbij. ‘Groter dan het voetbalveld van de Kuip’ volgens de Maasstad dan wel ‘groter dan de Johan Cruijff Arena’, zoals Amsterdam het noemt.

Het verschil tussen de steden was klein: 47.942 om 46.484 gelichte tegels. Met een digitale Tegelteller werd steeds de tussenstand bijgehouden. Amsterdam lag aanvankelijk voor, maar op een gegeven moment nam Rotterdam de leiding over om die niet meer af te staan.

Bert Wijbenga Bert Wijbenga De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga is in zijn nopjes met het resultaat. “Het NK heeft het beste in de Rotterdammer naar boven gehaald. We hebben keihard gewerkt aan deze klus. Heel veel Rotterdammers hebben meegeholpen met het vrolijker maken van straten en pleinen, het beter opvangen van water, overal vergroening en gezonder maken van de stad. Het is ons gelukt, we hebben gewoon gewonnen!”

Bijna duizend geveltuinen in Rotterdam
Amsterdam stimuleert het wippen van tegels door een ophaalservice in een aantal wijken. In Rotterdam is een actie voor duizend geveltuinen gehouden. Dat aantal is net niet gehaald. Er zijn bijna 950 geveltuinen aangelegd, waaronder eentje van 210 meter lang (de grootste geveltuin in Nederland). De twee steden deelden tijdens de wedstrijd ook duizenden sneeuwballen – een wintergroene struikensoort – uit.

Het NK Tegelwippen was een initiatief van Dus Wat Gaan Wij Doen (een beweging en platform van veranderaars om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken) en de netwerkorganisaties Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Zij willen de stedelijke omgeving groener, leefbaarder en meer klimaatadaptief en biodivers maken.

 

MEER INFORMATIE
Rotterdams WeerWoord over de zege 
Bericht van Amsterdam Rainproof 
Website NK Tegelwippen
Korte video over afloop NK
H2O-bericht bij start NK
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.