Waterschappen en bedrijven hebben samen een nieuwe visie op een betere samenwerking opgesteld. De nadruk verschuift van contract naar contact.
Allerlei ontwikkelingen zoals klimaatverandering en burgerparticipatie hebben een grote invloed op de manier van werken in de waterschapsmarkt. Daarom is een andere manier van samenwerken en een andere relatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers nodig, zo staat te lezen in het visiedocument ‘De waterschapsmarkt van de toekomst – bouwstenen voor vernieuwing’. Het document is opgesteld door de Unie van Waterschappen, het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Bouwend Nederland, Vereniging van Waterbouwers, MKB Infra, NLingenieurs, UNETO-VNI en ENVAQUA.
“We gaan toe naar een nieuwe, moderne manier van samenwerken”, zegt directeur Edwin Lokkerbol van de Vereniging van Waterbouwers waarbij 107 bedrijven zijn aangesloten. “Dat is nodig omdat de opgaven voor waterkwaliteit en -veiligheid groot zijn en kennis veel meer dan vroeger in de hele sector verspreid is. Het is voor het eerst dat de waterschappen en de brancheorganisaties van de marktpartijen samen een visie op hun samenwerking hebben ontwikkeld.”
Lokkerbol vindt het belangrijk dat risico’s anders worden belegd. “Aannemers lopen doorgaans grote risico’s bij werken. Ze hebben daar soms ook om gevraagd door de risico’s te beprijzen of niet goed te bespreken met de opdrachtgever. Maar soms zijn risico’s door ontbrekende areaalgegevens ook niet goed in te schatten. Het is nu de bedoeling dat risico’s worden belegd bij de partij die deze het beste kan dragen. Ook kijken we hoe transactiekosten kunnen worden verlaagd, onder meer door kennisdeling.”
Bij aanbestedingen is meer lef nodig, stelt Lokkerbol. “Waterschappen kunnen de bestedingsprocedure soms best anders inrichten, zodat wat meer de risico’s worden opgezocht met vaak betere resultaten. Dit kan echter alleen als waterschappen en aannemers zich transparant en kwetsbaar opstellen.”
De nadruk ligt nu op het contract. Dat moet volgens de nieuwe visie veranderen in een nadruk op contact. Anders gezegd, zet mensen en vakmanschap centraal. “Wij zijn volkomen doorgeslagen in het vermijden van contact”, licht Lokkerbol toe. “Alles is gericht op het nakomen van het contract. Sommige waterschappen wantrouwen de markt, maar dat komt soms ook wel ergens vandaan. Waar twee kijven, hebben twee schuld. Daaronder moeten we een dikke streep zetten, anders komen we niet verder.”
Volgens Lokkerbol moeten de ondertekenaars steeds de boodschap naar hun leden uitdragen dat waterschappen en bedrijven een gedeelde verantwoordelijkheid hebben. “Want dat besef is lang niet bij iedereen doorgedrongen. Benoem zo snel mogelijk goede voorbeelden. Dan kunnen de partijen zich daarop richten.”
Lees hier het visiedocument. Interessant is de blog van Henberto Rennerts van advies- en ingenieursbureau Pauw.