secundair logo knw 1

Nijssen, producent en ontwerper van koelsystemen, ontwikkelde een systeem om snel zuurstofloosheid in oppervlaktewater te verhelpen.

Op dit moment wordt het systeem getest en vorige week werden de eerste, veelbelovende resultaten gepresenteerd van een proef die het bedrijf, samen met het hoogheemraadschap van Rijnland, heeft gehouden.

"Het is eigenlijk ontstaan als spin-off van de koelinstallaties die we ontwerpen, waarbij we luchtvochtigheid tot op de procent nauwkeurig kunnen regelen", vertelt Cees Nijssen, directeur van Nijssen. "Enkele jaren geleden hebben we daarvoor zelf een warmtewisselaar ontwikkeld en gepatenteerd. Mij was al snel duidelijk dat de adiabatische koeling, waarbij we water heel fijn vernevelen, een interessant bijproduct had: zuurstofrijk water."

Overal ter wereld leidt zuurstofloosheid in oppervlaktewater tot problemen voor de waterkwaliteit, vooral 's zomers. Het heeft onder meer vissterfte, drijflagen van blauwalgen en stankoverlast tot gevolg. "Ons systeem, FILAIR, is volledig onderhoudsvrij en duurzaam, omdat het maar weinig energie nodig heeft. En je maakt ook geen reuring in het water. Als je zuurstof op andere manieren aan het water toevoegt, loop je het risico de ecologische balans te verstoren."

De eerste proeven zijn uitgevoerd op een voormalige waterzuiveringsinstallatie. Het hoogheemraadschap wil komend seizoen ook op andere locaties proeven uitvoeren. "Zo moeten we nog analyseren welke stoffen precies uit het water worden gefilterd. Ik geloof in het potentieel van FILAIR. Ik ga geen termijnen noemen, maar ik denk dat we iets in handen hebben waarmee we een echt groot probleem op een duurzame manier op kunnen lossen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.