secundair logo knw 1

Bij het evenement Challenging Blue Monday presenteerden zeven startups hun oplossing voor een maatschappelijke uitdaging op basis van klimaatverandering. AQysta won met een innovatieve irrigatiepomp.

De ‘Barsha Pump’ pompt op basis van de stromingsenergie van de rivier water naar hoger gelegen landbouwarealen. De pomp is heel geschikt voor onherbergzame gebieden en wordt al voor irrigatie gebruikt in onder meer Indonesië, Nepal, Spanje en Zambia. AQysta won de prijs tijdens Challenging Bleu Monday. Dit evenement vond vandaag (15 mei) in Delft plaats en werd georganiseerd door het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu reikte de prijs uit. Volgens de jury lost het Delftse bedrijf een groot maatschappelijk vraagstuk op, vertelde ze. “Irrigatie is heel complex in bepaalde gebieden. De duurzame wijze waarop aQysta de irrigatiepomp vormgeeft, in combinatie met de opschaalbaarheid van de innovatie, maakt aQysta de grote winnaar van vandaag.”

Het bedrijf veroverde een podiumticket voor de grote finale tijdens het innovatie-evenement Making Waves van 7 september op de Afsluitdijk. De andere genomineerden waren De DakDokters (zet zich in voor meer groen op daken) en TAHMO (wil een groot netwerk van weerstations in Afrika ontwikkelen). In eerdere voorronden gingen al tickets naar de Waddenvereniging voor het idee van de vismigratierivier en naar het bedrijf Villagepump dat een innovatieve drinkwaterpomp voor ontwikkelingslanden maakt.

Schultz van Haegen maakte ook bekend dat Kofi Annan, van 1997 tot en met 2006 secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aanwezig zal zijn bij Making Waves. “Veel landen kampen met de problemen van samenleven met water. Nederlandse innovaties kunnen hen helpen. Ik ben heel blij dat Kofi Annan bereid is naar Nederland te komen om dat gezamenlijke belang te onderstrepen en daarbij de belangrijke relatie tussen water, voedsel en energie benadrukt.”

Een andere spreker was prins Constantijn, gezant van het programma StartupDelta. Hij vindt dat startende ondernemers beter moeten nadenken over hun groeistrategie. De prins pleit wat betreft de watersector ervoor dat publieke gebiedsbeheerders hun rol als ‘launching customer’ pakken. “Zorg voor experimenteerruimte voor overheden en innovatoren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦