Met een meststof die wordt gemaakt van struviet uit het rioolwater van Apeldoorn en omgeving zijn onlangs de eerste maisvelden in de regio bemest. Voor Waterschap Vallei en Veluwe is de cirkel daarmee rond.
Het mineraal struviet bevat de voor de landbouw waardevolle grondstoffen fosfaat, stikstof en magnesium. Het wordt al op verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland teruggewonnen uit afvalwater en herbruikt als grondstof voor kunstmest.
Samen met de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF) en Waterschap Vallei en Veluwe werkte Aquaminerals, dat zich inzet voor hergebruik van afvalstoffen uit de watercyclus, de afgelopen jaren aan een duurzame toepassing.
''Drie jaar geleden kwamen we in contact met Timac Agro, een Frans bedrijf dat al langer bezig is met het vernieuwen van landbouwkundige prestaties met respect voor het milieu’’, vertelt Ronny Theune van Aquaminerals. ''Waterschap Vallei en Veluwe bleek logistiek de beste partner, omdat zij de struvietkorrels opslaan in big bags en niet in containers.’’
Precisiebemesting
Op de rioolwaterzuivering in Apeldoorn worden de struviet er volgens een nieuw proces uitgehaald en worden er korrels van gevormd. Timac Agro bewerkt deze vervolgens tot een duurzame meststof die verkrijgbaar is onder de naam Physiostart P Plus. Die kan op derogatiebedrijven in de veehouderij en in de akker- en tuinbouw (waar van de Europese Commissie meer stikstof uit dierlijke mest dan de norm is toegestaan) worden gebruikt.
Door een specifiek proces van verhitten en fijnmalen spoelt de meststof niet uit in het grond- en oppervlaktewater. Het komt door zuurvorming van het kiemende plantje direct bij de wortel terecht. Daardoor heeft het geen negatief effect op de waterkwaliteit of het bodemleven. Bovendien wordt door precisiebemesting de kans op overbemesting kleiner. ''Een primeur op meerdere fronten’’, aldus Vallei en Veluwe.
Fosfaat is een van de belangrijkste nutriënten, maar wereldwijd een eindige grondstof. Het terugwinnen en opnieuw toepassen van fosfaat is daarom gewenst wordt ook door de overheid ondersteund.
Einde-afval
Toch blijkt dit in de praktijk niet zo vanzelfsprekend, ondervond Aquaminerals. Zo is er in Nederland geen tekort maar juist een overschot aan fosfaat door het mestoverschot.
Ook de wetgeving is niet altijd duidelijk. Formeel geldt struviet als afvalstof, maar in deze toepassing wordt het als grondstof gebruikt en is het ‘einde-afval’, waardoor hergebruik eenvoudiger wordt. In Frankrijk echter mag dat nog niet. ‘’Maar daar wordt aan gewerkt’’, weet Theune.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe
Nieuwsbericht Aquaminerals
Energie- en Grondstoffenfabriek