secundair logo knw 1

Het wilgenbos in de Deltagoot | Foto Onderzoek 'Wave attenuation through forests under extreme conditions'

Bomen kunnen uitstekend golven dempen. Dat stellen de instituten Deltares, TU Delft en NIOZ na onderzoek op basis van proeven in de Deltagoot. Daarin werd in 2018 een bos van knotwilgen geplaatst. De bomen hebben tijdens de golftests in de goot nauwelijks schade opgelopen, terwijl ze golven dempten. De studie biedt inzicht in hoe bomen het beste kunnen worden ingezet voor waterveiligheid, aldus de onderzoekers.

Dat bomen het vermogen hebben om golven te dempen en stormschade te beperken, wordt wereldwijd onderschreven. Deze op natuur gebaseerde oplossingen krijgen ook veel aandacht, vooral na extreme stormen, stellen de onderzoekers in de studie die is gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave Scientific Reports. “Beboste vooroevers, zoals moerassen en mangroves, worden wereldwijd gepromoot vanwege hun vermogen om de effecten van golven, wind en golfslag te verminderen.”

De potentie beperkt zich niet tot kusten, maar ook in rivieren en meren kunnen uiterwaardvegetatie en oerbossen bijdragen aan verminderen van ‘hydrodynamische energie’. Toch worden tot dusverre weinig beboste vooroevers aangelegd als kustbescherming. Reden daarvoor is, aldus de onderzoekers, dat de doeltreffendheid van bossen bij extremere gebeurtenissen nog nooit goed is onderbouwd met kwantitatieve gegevens op reële schaal.  

Belangrijke stap
Met het onderzoek op basis van proeven in de Deltagoot zijn die eerste wetenschappelijke gegevens er nu wel. De studie biedt handvatten voor oplossingen om kust- en riviergebieden te beschermen tegen weersextremen en de stijgende zeespiegel. “Combinaties van natuurlijke landschappen en harde keringen zijn veelbelovend en kunnen veel plekken in de wereld een stuk veiliger maken. Deze studie is een belangrijke stap bij het maken van ontwerpregels voor dergelijke innovatieve ontwerpen. We kunnen nu bijvoorbeeld veel beter berekenen hoe lang een bos voor een dijk moet zijn om de gewenste golfdemping te bereiken”, zegt Bregje van Wesenbeeck, hoofdauteur en kustexpert bij Deltares, op de website van Deltares. 

In de goot werden zowel intacte als ontbladerde knotwilgen blootgesteld aan verschillende waterstanden en golfhoogten. Duidelijk is geworden dat golf- en aanloophoogtes sterk verminderen en dat de bomen nauwelijks schade oplopen. Van Wesenbeeck: “We hebben op basis van deze proeven nieuwe inzichten gekregen over de factoren die van belang zijn bij het voorspellen van de golfdempende eigenschappen van vegetatie, bijvoorbeeld dat de bladeren van wilgen weinig bijdragen, maar dat zijtakken juist meer bijdragen dan we altijd dachten.”

De onderzoekers hebben waargenomen dat het oppervlak van de boomkruin het meest relevant is voor golfdemping. “De zeer flexibele bladeren dragen slechts in beperkte mate bij aan de effectiviteit”, aldus het onderzoek.


EEN BOS VAN 32 KNOTWILGEN

Test wilgen 900b Weergave van de experimenten in de Deltagoot | Figuur uit onderzoek 'Wave attenuation through forests under extreme conditions'

De onderzoekers bouwden een wilgenbos op reële schaal in de golfgoot van Deltares (300 meter lang, 5 meter breed en 9,5 meter diep). Er werden 32 wilgen in 16 rijen van 2 geplaatst. Zo ontstond een 40 meter lang bos op een 85 meter lang platform. De knotwilgen (Salix alba) bestonden uit stammen die 15 jaar oud waren met takken die 3 jaar lang niet waren gesnoeid. De wilgen werden met hun wortels (in een kluit) in de zanderige bodem van het platform geplaatst en gefixeerd door een betonlaag van 20 cm als bedding aan te brengen.

Gedurende 3 weken werden testen uitgevoerd op wilgen met bladeren, zonder bladeren, met een uitgedunde takdichtheid en, als controle, zonder wilgen (kaal platform). De golfkarakteristieken werden gemeten vóór het platform, vóór het bos en achter het bos met behulp van weerstandsgolfmeters en radargolfmeters. De golfoploop op de helling werd gemeten met camera's, een laserscanner en visuele waarnemingen.

De maximale golfdemping door het wilgenbos was ongeveer 22 procent over 40 meter, aldus het onderzoek. De maximale demping werd gerealiseerd door het wilgenbos met bladeren en volledig bladerdak. De golfdemping bleek sterk afhankelijk te zijn van het waterniveau. Bij een waterdiepte van 3 meter was de demping groter dan bij een waterdiepte van 4,5 meter.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek Golfslagdemping door bossen
Artikel op website Deltares

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.