secundair logo knw 1

Welke maatregelen werken nu echt om meer regenwater op het eigen perceel te verwerken? STOWA en Stichting RIONED ontwikkelden het instrument PerceelTool om dat duidelijk te maken.

Met de nieuwe PerceelTool kunnen gebruikers berekenen hoeveel regenwater een bepaald perceel kan verwerken en hoeveel water er afgewenteld wordt naar het openbare gebied. “We werken met verschillende scenario’s zodat de gebruiker keurig naast elkaar kan zien welke maatregelen welk effect hebben”, zegt Harry van Luijtelaar, senior-projectmanager bij Stichting RIONED.

Compleet en toegankelijk
De effecten van maatregelen om regenwater op eigen terrein te verwerken, maakt de PerceelTool inzichtelijk met grafieken en animaties. Van Luijtelaar: “De tool is volgens mij redelijk uniek omdat hij zowel behoorlijk compleet als toegankelijk is. Dat laatste is belangrijk omdat de tool niet alleen bedoeld is voor afkoppeladviseurs, hoveniers, installateurs en medewerkers van gemeenten of waterschappen, maar ook voor particulieren.”

De juiste maatregelen
Volgens Van Luijtelaar zijn veel mensen weliswaar bezig met het nemen van maatregelen om regenwater te verwerken op het eigen perceel, maar wordt er nog niet specifiek genoeg gekeken naar de effectiviteit van die maatregelen. Sommige maatregelen werken wel op een bepaald perceel, maar ergens anders niet of onvoldoende.

“Het is natuurlijk hartstikke fijn als mensen acties willen ondernemen. Deze tool kan ze helpen bij het treffen van de juiste maatregelen. Dat doen we door het volledige perceel, inclusief bebouwing, in de modellen mee te nemen, en de effecten van maatregelen op zowel de lange als de korte termijn te laten zien.”

 

MEER INFORMATIE
Website PerceelTool

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.