secundair logo knw 1

Waterbedrijf Groningen is bij de aanleg van een nieuwe drinkwatertransportleiding begonnen aan een complex deel van het project: in de Westerbroekstermadepolder, een Natura 2000-gebied, wordt de leiding door middel van ‘een meet in the middle’ gestuurde boring over een lengte van 1,5 kilometer onder de grond doorgetrokken. Door de speciale techniek zijn minder graafwerkzaamheden nodig in het kwetsbare natuurgebied.

De Westerbroekstermadepolder, ooit agrarisch gebied met veeteelt en akkerbouw, maakt deel uit van een groter plan voor waterberging in de regio en wordt gekenmerkt door (zeer) natte natuur. De bodem bestaat deels uit voedselarme zandgrond, waarop heide en jeneverbes goed gedijen. Er komen zeldzame vogels voor zoals de steltkluut, de geoorde fuut, de ralreiger en de kwak.

Voor dit gebied moet aannemer A.Hak een speciale methode toepassen om het natuurgebied zo weinig mogelijk te belasten. Er is gekozen voor een horizontaal gestuurde boring. Morgen (dinsdag) wordt de boring uitgevoerd.

Bij deze methode is het niet nodig om sleuven te graven. De nieuwe leiding wordt onder de grond doorgetrokken, vanaf een intredepunt tot aan het uittredepunt. Met behulp van computers kan de boorkop met grote precisie worden gestuurd. Als de boorgang ruim genoeg is gemaakt (900 mm doorsnede), wordt de nieuwe leiding erdoorheen getrokken.

Vanwege de lengte die moet worden overbrugd, wordt in het natuurgebied wordt de ‘meet in the middle’-techniek toegepast, waarbij er vanaf twee zijdes (Onnen en Westerbroek) wordt geboord. In het midden worden de boorstangen gekoppeld, waarna vanaf Onnen-zijde de boorstang weer wordt teruggetrokken naar het eigen intredepunt.

Met deze methode is het mogelijk om de boring van 1.500 meter uit te voeren, schrijft het waterbedrijf. De nieuwe transportleiding ligt hiervoor al in volledige lengte (1.500 meter) klaar. Diverse telescoopkranen houden tijdens de intrekoperatie de leiding in een bepaalde boog in de lucht, zodat de leiding gemakkelijk ondergronds gebracht kan worden. In de polder gaat de leiding zo’n 33 meter ondergronds.

De gestuurde boring is onderdeel van de aanleg van een 10 kilometer lange transportleiding die nodig is om ook in de toekomst voldoende drinkwater te kunnen leveren aan de stad Groningen en het noorden van de provincie Groningen, schrijft het drinkwaterbedrijf.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.