Waterbedrijf Groningen is bij de aanleg van een nieuwe drinkwatertransportleiding begonnen aan een complex deel van het project: in de Westerbroekstermadepolder, een Natura 2000-gebied, wordt de leiding door middel van ‘een meet in the middle’ gestuurde boring over een lengte van 1,5 kilometer onder de grond doorgetrokken. Door de speciale techniek zijn minder graafwerkzaamheden nodig in het kwetsbare natuurgebied.
De Westerbroekstermadepolder, ooit agrarisch gebied met veeteelt en akkerbouw, maakt deel uit van een groter plan voor waterberging in de regio en wordt gekenmerkt door (zeer) natte natuur. De bodem bestaat deels uit voedselarme zandgrond, waarop heide en jeneverbes goed gedijen. Er komen zeldzame vogels voor zoals de steltkluut, de geoorde fuut, de ralreiger en de kwak.
Voor dit gebied moet aannemer A.Hak een speciale methode toepassen om het natuurgebied zo weinig mogelijk te belasten. Er is gekozen voor een horizontaal gestuurde boring. Morgen (dinsdag) wordt de boring uitgevoerd.
Bij deze methode is het niet nodig om sleuven te graven. De nieuwe leiding wordt onder de grond doorgetrokken, vanaf een intredepunt tot aan het uittredepunt. Met behulp van computers kan de boorkop met grote precisie worden gestuurd. Als de boorgang ruim genoeg is gemaakt (900 mm doorsnede), wordt de nieuwe leiding erdoorheen getrokken.
Vanwege de lengte die moet worden overbrugd, wordt in het natuurgebied de ‘meet in the middle’-techniek toegepast, waarbij er vanaf twee zijdes (Onnen en Westerbroek) wordt geboord. In het midden worden de boorstangen gekoppeld, waarna vanaf Onnen-zijde de boorstang weer wordt teruggetrokken naar het eigen intredepunt.
Met deze methode is het mogelijk om de boring van 1.500 meter uit te voeren, schrijft het waterbedrijf. De nieuwe transportleiding ligt hiervoor al in volledige lengte klaar. Diverse telescoopkranen houden tijdens de intrekoperatie de leiding in een bepaalde boog in de lucht, zodat de leiding gemakkelijk ondergronds gebracht kan worden. In de polder gaat de leiding zo’n 33 meter ondergronds.
De gestuurde boring is onderdeel van de aanleg van een 10 kilometer lange transportleiding die nodig is om ook in de toekomst voldoende drinkwater te kunnen leveren aan de stad Groningen en het noorden van de provincie Groningen, schrijft het drinkwaterbedrijf.