Om vissen te helpen bij het passeren van de Utrechtse Weerdsluis en beter in beeld te krijgen hoeveel vissen het precies betreft, is er nu een 'visdeurbel'. Online zijn live-beelden van een onderwatercamera te zien. Als er een vis komt, kunnen kijkers de sluiswachter vragen de sluisdeuren te openen door op een bel te drukken.
Ieder voorjaar zwemmen vele vissen langs de Weerdsluis vanuit de rivier de Vecht om zich voort te kunnen planten in de Kromme Rijn of stroomopwaarts door te zwemmen tot in Duitsland. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld baarzen, palingen en brasems. Als de vissen te lang moeten wachten bij de sluizen, stijgt het risico dat ze worden opgegeten door natuurlijk vijanden als reigers of aalscholvers.
“De visdeurbel is enerzijds bedoeld om de sluizen te openen op de momenten dat een groep vissen door de sluis wil,” zegt Nikki Dijkstra, adviseur ecologie bij het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, dat samen met de gemeente Utrecht en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het initiatief voor de visdeurbel nam. “Maar de camera helpt ons ook om inzicht te krijgen in de soorten en het aantal vissen dat in de Utrechtse wateren voorkomt. Als derde is het ook een middel om het publiek te betrekken bij de onderwaternatuur in Utrecht en te laten zien dat het water in de binnenstad vol leven zit.”
Dat de Weerdsluis een knelpunt is bij de vismigratie is al langer bekend. Dijkstra weet niet of de visdeurbel ook na dit vismigratieseizoen in gebruik zal blijven. “Op dit moment is het een eenmalige actie en hebben we aan het eind van het voorjaar beter in beeld hoeveel vissen op welke momenten de sluizen willen passeren. Afhankelijk daarvan zullen we moeten beslissen hoe we in de toekomst omgaan met vismigratie bij deze sluis.”
MEER INFORMATIE
De visdeurbel