Waterschappen, drinkwaterbedrijven en andere partijen pakken traditiegetrouw weer uit met allerlei activiteiten voor jong en oud tijdens de voorjaarseditie van de Week van Ons Water. Veel aandacht is er voor de gevolgen van de klimaatverandering. Speciale regionale edities vinden plaats in Twente en de Drechtsteden.
Rondleidingen, exposities, wandelingen en boot- en fietstochten. Het is maar een greep uit wat er aan activiteiten en evenementen wordt georganiseerd. De Week van Ons Water is afgelopen zaterdag begonnen en duurt tot en met zondag 12 mei. Klimaatadaptatie is een belangrijk thema.
Een overzicht van de wateractiviteiten is te vinden op de site van Ons Water. Dat is een samenwerkingsverband van waterschappen, waterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Unie van Waterschappen, Vewin, VNG en IPO.
Regionale edities in Twente en Drechtsteden
In de Twentse Waterweken ligt de nadruk op droogte. Bijna iedere dag is er het een en ander te doen. Zo gooit Waterschap Vechtstromen de deuren open van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Vriezenveen, die compleet is vernieuwd. De open dag is op woensdag 1 mei van 15.00 tot 19.00 uur.
Er zijn ook excursies langs de Glanerbeek, de Regge, de Doorbraak en het Kristalbad. De kinderen worden niet vergeten; zij kunnen bijvoorbeeld naar waterdiertjes zoeken. Drinkwaterbedrijf Vitens lanceert tijdens de Twentse Waterweken een nieuwe wandelroute voor kinderen: Arie Aardworm. Zij kunnen via hun mobiele telefoon vragen beantwoorden, terwijl ze wandelen in een waterwingebied op de Sallandse Heuvelrug.
De Drechtsteden geven eveneens een eigen invulling aan de Week van Ons Water onder het motto Beleef het water. Er worden Waterspelen voor kinderen georganiseerd bij Duurzaamheidscentrum Weizigt (op 1 mei) en bij de Watertoren in Zwijndrecht (op 3 mei). Ook kunnen mensen op excursie gaan naar de Sophia- en Crezéepolder of naar Kinderdijk. Verder is er veel te beleven in de Biesbosch.
Delfland: Wij & Water
Het Hoogheemraadschap van Delfland bestaat 735 jaar op 8 september. Het jubileum wordt deze weken al gevierd met een aantal lezingen en rondleidingen in het Gemeenlandshuis in Delft onder de noemer Wij & Water - Toen, Nu en Later. Het is daarbij mogelijk om samen met de eigen kinderen de WOW-challenge te spelen. In dit waterspel leren deelnemers wat het betekent om ‘onder water’ te wonen.
De watermusea organiseren tot en met 12 mei extra activiteiten. Dat geldt onder andere voor het Watersnoodmuseum, Batavialand, Zuiderzeemuseum, Baggermuseum, Keringhuis en Biesbosch Museumeiland.
GeoFort doet dit jaar ook mee aan de Week van Ons Water. Het forteiland in Herwijnen is een educatieve attractie waar het om de toekomst van de aarde draait. De thema’s zijn klimaat, energie en water. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld verdwalen in een klimaatdoolhof of leren over de gevolgen van de zeespiegelstijging tijdens de Rising Risk proef.