secundair logo knw 1

De Biesbosch vanuit de lucht I foto: Debot / Wikimedia Commons

Wetenschapsfinancier NWO heeft vier miljoen euro toegekend aan het publiek-private onderzoeksprogramma SALTISolutions. Hierbij gaat het om het tegengaan van verzilting. Om een beter inzicht in de effecten van maatregelen te krijgen, wordt er een virtueel model van de Rijn-Maasdelta gemaakt.

SALTISolutions richt zich op het voorkomen van de inmenging van zout water uit de zee met zoet water. Dit vraagt om meer wetenschappelijke kennis en slimme maatregelen. Een virtueel model (digital twin) van de Rijn-Maasdelta neemt binnen het onderzoeksprogramma een centrale plaats in. Het model wordt door de onderzoekers gemaakt samen met betrokkenen als Rijkswaterstaat, waterschappen, havenbedrijven en baggeraars.

Hiermee kunnen de effecten van maatregelen inzichtelijk worden gemaakt. Er wordt in het virtuele model kennis geïntegreerd over processen op verschillende ruimte- en tijdschalen: van turbulente stromingen op het kleinste schaalniveau tot de gevolgen van klimaatverandering op de lange termijn.

Dat maakt het mogelijk om te voorspellen hoe, waar, wanneer en hoe lang zout uit zeewater zal indringen en hoe maatregelen zoals het implementeren van op de natuur gebaseerde oplossingen de zoetwatervoorziening beïnvloeden.

Wereldwijd getest
De beschikbaarheid van zoet water is niet alleen in de Rijn-Maasdelta een steeds urgenter probleem, maar ook in andere delta’s. Zout zeewater komt verder de rivieren op door zowel menselijk ingrijpen (bijvoorbeeld het uitdiepen van waterwegen) als klimaatverandering. De inzichten binnen SALTISolutions zullen wereldwijd worden getest. Dat leidt tot verdere versterking van de positie van de Nederlandse deltatechnologie.

Julie PietrzakJulie Pietrzak

Het onderzoeksprogramma duurt zes jaar en bestaat uit negen deelprojecten. Programmaleider is professor Julie Pietrzak (Fysische Oceanografie) van de TU Delft. Zij omschrijft SALTISolutions als uniek. “Meerdere stakeholders leveren ons data aan. Daarmee kunnen wij niet alleen verbeteringen aanbrengen in onze modellen en voorspellingen, maar ook samen met onze partners oplossingen vinden.”

De lijst met deelnemende onderzoeksinstellingen, overheden en bedrijven is lang: Arcadis, ARK, Boskalis, Bureau Waardenburg, BAM, Deltares, Evides, Flanders Hydraulics, Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam, HKV, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Hydrologic, Koninklijk NIOZ, Nortek-NL, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Royal HaskoningDHV, STOWA, Svasek, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Van Oord, VEMW, VEWIN, Wageningen University & Research, Waterschap Hollandse Delta en WNF.

In totaal is er ruim zes miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek. Vier miljoen euro komt van NWO en de rest dragen private partijen en de overheid bij. SALTISolutions is een van de vijf innovatieve onderzoeksprogramma’s, waarvoor NWO in 2019 geld beschikbaar stelt in het kader van Perspectief. Dit programma wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en richt zich op economische kansen binnen maatschappelijke uitdagingen.

 

MEER INFORMATIE
NWO over toekenning geld
TU Delft over o.a. SALTISolutions
WUR over deelname
Universiteit Twente over eigen inbreng

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.