Waterbedrijf Vitens sluit weer aan bij het Bedrijfstakonderzoek Drinkwater. Op 1 januari 2020 is de hernieuwde deelname een feit. Dat bevestigen de participanten in het gezamenlijke wateronderzoek.
“Wij zien dat de vraagsturing is verbeterd en zien dat er inmiddels ook ruimte is voor individueel ingezoomd onderzoek. Dit maakt de waarde van BTO voor ons helder, met het opnieuw aansluiten van Vitens als resultaat”, laat een woordvoerder van het waterbedrijf, de grootste drinkwaterleverancier in Nederland, desgevraagd weten.
Vitens maakt sinds 1 januari 2018 geen deel meer uit van het BTO. Toen startte een nieuwe samenwerkingsperiode in het gezamenlijke wateronderzoek van de waterbedrijven.
De participanten uit Nederland en België (9 Nederlandse waterbedrijven, het Vlaamse De Watergroep, de vereniging van Nederlandse waterbedrijven Vewin en onderzoeksinstituut KWR) tekenden daartoe de Samenwerkingsovereenkomst Gezamenlijk Wateronderzoek. Daarin zijn de afspraken over de samenwerking in de periode van 2018 tot en met 2023 vastgelegd.
Verkennende gesprekken
In de lijst van ondertekenaars ontbrak Vitens. Niet wordt duidelijk gemaakt waarom. Wel laten de partijen in een korte gezamenlijke verklaring weten dat sinds augustus 2018 verkennende gesprekken worden gevoerd over hernieuwde deelname.
Die verklaring luidt verder: “Alle betrokken organisaties zijn verheugd dat Vitens met ingang van 1 januari 2020 weer zal gaan participeren. Daarmee zal de volledige Nederlandse drinkwatersector deelnemen aan dit collectieve onderzoeksprogramma op het gebied van drinkwater. De komende periode bereiden de partijen de toetreding van Vitens voor.”
Inhoudelijke richting
De participanten in het gezamenlijke wateronderzoek werken samen bij de totstandkoming van de inhoudelijke richting van het onderzoeksprogramma. KWR coördineert het onderzoeksprogramma en onderzoekers van KWR voeren het onderzoek uit, in samenwerking met andere kennisorganisaties en de experts bij de waterbedrijven zelf, zo staat in een toelichting over het BTO op de website van KWR.
Door hun onderzoeksbudgetten samen te voegen verzekeren de waterbedrijven zich van meer onderzoeksresultaat per euro, aldus het onderzoeksinstituut. “De intensieve samenwerking tussen waterbedrijven en KWR in het BTO is uniek in de wereld en draagt sterk bij aan de hoge kwaliteit en goede internationale reputatie van onze drinkwatervoorziening.”