Parkeren in het water, slim gestuurde waterbuffering rondom een station en hergebruik van water op daken voor landbouw. Dat zijn voorbeelden van de collectieve regenwaterprojecten die twintig Vlaamse steden en gemeenten gaan uitvoeren. Zij besparen hiermee jaarlijks 70 miljoen liter drink- en grondwater.
Regenwater dat anders naar de riolering zou afvloeien, wordt bij de collectieve regenwaterprojecten op een nuttige manier hergebruikt. De uitvoering van een deel van de projecten is net ter hand genomen, terwijl de rest in de ontwerpfase zit.
Hiervoor zijn eind vorig jaar middelen beschikbaar gesteld in het kader van de Blue Deal van de Vlaamse regering. De steden en gemeenten krijgen tot 75 procent subsidie voor hun investeringen. Zij kunnen bij de projecten samenwerken met partijen als Aquafin (dat rioolwater zuivert), rioolbeheerders en waterbedrijven.
Hergebruik voor landbouwactiviteiten
Het project waarbij het meeste regenwater wordt opgevangen, is van de provincie Antwerpen. De provinciale school PITO Stabroek zorgt met behulp van hergebruik van bestaande buizen en silo’s boven de grond voor een extra capaciteit van 2.500 kubieke meter regenwater. Dit water wordt vooral benut voor de activiteiten van de eigen landbouwafdeling, zoals het irrigeren van serres en de beregening van velden.
Een voorbeeld van een vrij klein project is het creëren van een totale buffercapaciteit van 100 kubieke meter (100.000 liter) in de Oost-Vlaamse gemeente Stekene. Hiermee kan hemelwater dat op de atletiekpiste valt, ook in droge periodes worden gebruikt voor het beregenen van het voetbalplein. Er is dan geen drinkwater meer nodig.
Parkeren in het water
De Vlaamse Milieumaatschappij noemt in een bericht nog een aantal andere voorbeelden. Zoals ‘parkeren in het water’ in Aarschot (Vlaams-Brabant). De parkeerzone van het stedelijk sportcentrum wordt opnieuw aangelegd, nu met een waterdoorlatende verharding. Het regenwater kan op natuurlijke wijze infiltreren in de bodem; hiermee wordt tevens het risico op wateroverlast verminderd. Verder worden de dakafvoeren van het sportcomplex aangesloten op regenwaterputten.
In Kortrijk wordt water gebufferd in de stationsomgeving. De stad kijkt samen met Aquafin naar een slimme sturing. Dit zorgt ervoor dat de ondergrondse buffers voldoende capaciteit hebben om water van hevige regenbuien op te vangen, zodat dit weer kan worden gebruikt voor het onderhoud van rioleringen en van het groen.