Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO Delta) heeft als test een drone ingezet om zwakke plekken in de IJsseldijk op te sporen.
De drone maakt warmtebeelden, die wijzen op zogeheten wellen. Dit kunnen voorbodes zijn van tunneltjes die zand meevoeren, waardoor de dijk instabiel kan worden. Het water dat uit een wel stroomt heeft een andere temperatuur dan het water in de kwelsloot aan de binnenzijde van de dijk.
''Het was wachten op hoogwater om te kunnen testen of het werkt. En dat doet het'', zegt woordvoerder Herald van Gerner van WDO Delta. De toepassing van een drone is volgens hem effectief, omdat het snel inzicht geeft en de gegevens direct bruikbaar zijn. Ook kan de op afstand bestuurbare drone op locaties komen die per voet moeilijk bereikbaar zijn.
De warmtebeelden zijn gemaakt bij Olst en Herxen, op plekken waarvan al bekend was dat er wellen zitten. Ter controle is er daarom ook gefilmd op locaties waar die niet zijn. Extra maatregelen zijn volgens Van Gerner nu niet nodig. ''We houden deze kwetsbare plekken wel goed in de gaten.''
Grondradar
Morgen zet WDO Delta bij wijze van proef in samenwerking met Defensie een grondradar in om het risico op ‘piping’ snel op te kunnen sporen. Door de hoge waterdruk baant het water zich een weg onder de dijk door en neemt het onderweg zand mee. Daardoor ontstaan langgerekte holtes (‘pijpen’) in of onder de dijk.
Binnenkort worden de ervaringen met zowel de drone als de grondradar uitgebreid geëvalueerd.
Lees ook het bericht op de website van WDO Delta: Thermisch beeld van dronemeting bij Herxen