secundair logo knw 1

Wageningen Economic Research en de sociale onderneming True Price hebben onderzocht hoe watergebruik en waterschaarste verrekend kunnen worden in de Nederlandse voedselprijzen. De onderzoekers noemen het zelf ‘een eerste vingeroefening’ op de weg naar de berekening van de echte kosten van watergebruik.

In een publiek-private samenwerking zijn Wageningen Economic Research, deel van de WUR, en True Price op zoek naar de echte kosten van producten. Binnen dit project, dat volgend jaar zal worden afgerond, worden kosten voor producten als mosselen, Geert Woltjer vrij vk 180 Geert Woltjerbloembollen, tropisch fruit en biologisch varkensvlees in kaart gebracht. “De berekeningen die nu voor de waterkosten worden gemaakt, brengen we in deze casussen in en samen met de stakeholders in deze projecten hopen we de modellering te kunnen verfijnen”, zegt onderzoeker Geert Woltjer van Wageningen Economic Research.

Echte prijs
Bij het bepalen van de ‘echte prijs’ kijken de onderzoekers niet alleen naar water, maar ook naar elementen als vervuiling, biodiversiteit en bodemgebruik. Het is ook de bedoeling dat sociale of maatschappelijke kosten worden verrekend. “De zoektocht naar de echte prijs van producten sluit aan bij een bredere, maatschappelijke beweging, met name in de voedselindustrie. Er zijn supermarkten en cafés waar de echte prijs van producten wordt vermeld. Klanten wordt vervolgens gevraagd het verschil tussen de prijzen te doneren voor duurzame projecten”, zo legt Pietro Galgani van True Price uit.

Maar Wageningen Economic Research en True Price willen niet alleen de consument helpen een bewustere keuze te maken. Galgani: “We doen dit ook voor de producent, om hen te helpen de verschillende aspecten van hun duurzaamheidsstrategie te doordenken, maar het is ook behulpzaam voor beleidsmakers bij het bepalen van duurzaamheidseffecten

Waterschaarste
De onderzoekers komen tot 1,29 euro per kubieke meter water. Bij het berekenen van deze prijs, gaan ze uit van internationale data op basis van de kosten van ontzilting, verlaagd per locatie op basis van lokale waterschaarste. Voor Nederland komt dit op 0,83 euro per m3 neer. “Het is echt lastig om basis van internationale gegevens iets te zeggen over de lokale situatie in Nederland,” stelt Woltjer. “Waterschaarste is er in Nederland niet het hele jaar en niet elk jaar. Dit model moet je echt zien als de eerste stap in een ingewikkeld proces. De kosten die er nu uitkomen, zijn wat mij betreft aan de hoge kant.”

Water is ook volgens Galgani een van de lastigere elementen om de ‘echte prijs’ van te berekenen. “Uiteindelijk gaat het om een heel lokale vraag en het hangt bijvoorbeeld ook af van je vraagstelling. Wil je berekenen wat de productie kost of wil je ook weten welke kosten gemaakt moeten worden om eventuele schade te herstellen? Er zijn methodes om de schaduwkosten van water te berekenen, die nog veel hoger uitkomen.”

“Gaat het om waterschaarste, dan is de beprijzing van water een regelmatig terugkerend onderwerp”, meent Woltjer. “Het kost nu geen geld als je water uit de sloot pompt, maar er gelden wel regels voor. Een onderzoek als dit, maar zeker ook het onderzoek dat nu in Oxford wordt verricht naar de marginale kosten van water, geeft je in ieder geval een richting als je het hebt over de verborgen maatschappelijke kosten van water. Of je die kosten doorberekent, is vervolgens een politieke keuze. Wij laten in elk geval wel zien dat die kosten er zijn en doen een eerste poging om die te berekenen.”

 

MEER INFORMATIE
Het rapport 'Scarce water use, true pricing method for agri-food products’
Projectpagina 'echte en eerlijke prijs' op de website van de WUR

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    P. Janssen · 3 months ago
    Slecht verhaal! De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
    Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt. Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.