secundair logo knw 1

Meer dan de helft van het landoppervlak van Nederland is gevoelig voor overstromingen, met name in het dichtbevolkte westen. Om hier ook in de toekomst duurzaam en veilig te kunnen wonen, zijn klimaatrobuuste keuzes in het watersysteem en de ruimtelijke ordening nodig. Deze zomer publiceerde een groep adviesbureaus en overheden een studie naar de mogelijkheden van drijvende steden.


Tekst Philip Reedijk


“Een experimentele drijvende stad? Zo’n initiatief zou ik omarmen”, zei deltacommissaris Co Verdaas eind juni in een interview met H2O. “Er kan niet genoeg geëxperimenteerd worden met innovatieve bouwmethoden!”

De aanwezigheid van water is voor veel Nederlandse steden een grote kwaliteit, maar daagt ook uit tot een klimaatbestendige inrichting. Eén van de vier Delta-scenario’s voor hoe Nederland kan omgaan met zeespiegelstijging is ‘Meebewegen’. Het concept van drijvend bouwen past in het Delta-scenario Meebewegen, maar is in Nederland tot nu toe beperkt tot kleine hoeveelheden afzonderlijke woningen. Het recente ‘Onderzoek naar de potentie van de drijvende stad’ richt zich op een groter schaalniveau.