secundair logo knw 1

De aanleg van de duiker | Foto provincie Drenthe

Gedeputeerde van de provincie Drenthe Egbert van Dijk opende, samen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta en Natuurmonumenten, de klimaatbuffers Ootmaanlanden en Koningsschut. Tijdens de opening benadrukte Van Dijk het belang van de natuur- en waterbergingsgebieden. "Het project laat zien hoe klimaatadaptatie en natuurontwikkeling elkaar kunnen versterken."

De klimaatbuffers zijn ontworpen om water tijdelijk op te slaan tijdens hoogwatersituaties, waardoor Meppel droge voeten houdt in natte periodes. Daarnaast wordt het gebied ingezet om verdroging van het nabijgelegen Holtingerveld tegen te gaan, terwijl het ook een boost geeft aan de biodiversiteit.

“In een tijd waarin de uitdagingen voor klimaat en natuur groot zijn, is dit project een voorbeeld van hoe natuurontwikkeling en waterveiligheid hand in hand gaan”, zegt Van Dijk. Hij benadrukt dat samenwerking cruciaal is geweest voor het succes. “Samen met onze partners hebben we ervoor gezorgd dat dit project niet alleen op papier mooi is, maar ook in de praktijk een succes is geworden.”

Het project omvatte meer dan waterveiligheid. Door te plaggen is er ruimte gemaakt voor zeldzame plantensoorten, zoals de blauwe knoop. Ook zijn de historische singelstructuren in het gebied behouden, waardoor het landschap zijn unieke karakter houdt. Voor recreanten is een wandelpad aangelegd aan de westkant van het gebied, waarmee bezoekers de natuur van dichtbij kunnen beleven.

Lange duiker
Een van de meest complexe onderdelen van het project was de aanleg van een 19 meter lange duiker onder de N371. Terwijl het verkeer doorgang behield, werd een betonnen koker onder de weg doorgeplaatst. Deze duiker zorgt ervoor dat bij hoge waterstanden in de Drentse Hoofdvaart overtollig water naar Ootmaanlanden kan stromen, waardoor het gebied tijdelijk als waterberging fungeert.

De werkzaamheden aan het project startten in februari 2024 en omvatten diverse maatregelen. Nieuwe watergangen werden aangelegd, bestaande watergangen werden ondieper gemaakt of gedempt, en kades en constructies zoals een vistrap werden gerealiseerd. De laatste werkzaamheden worden naar verwachting in november en december afgerond.

Het project Ootmaanlanden-Koningsschut is onderdeel van het programma Natuurlijk Platteland van de provincie Drenthe. De provincie gaf opdracht tot het project, terwijl Prolander de uitvoering coördineerde in samenwerking met Waterschap Drents Overijsselse Delta, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap, de gemeente Westerveld en particuliere grondeigenaren. Ingenieursbureau Arcadis en aannemer Bouwhuis (Bouwmij BV) zorgden voor de technische realisatie.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst.