secundair logo knw 1

Plangebied Waterfront Lelystad

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat wil buitendijkse kleinschalige woningbouw langs het IJsselmeer mogelijk maken. Dat zei de bewindsman in het wetgevingsoverleg Water met de Tweede Kamer.

Aanleiding is het bouwplan voor een nieuwe woonwijk met 450 huizen in de jachthaven in Monnickendam. Dat plan is onlangs afgekeurd door de rijksoverheid. Niettemin nodigt Madlener de gemeente Waterland uit om met een nieuw voorstel voor buitendijkse woningbouw te komen.

“Het woningbouwplan in Monnickendam was niet in lijn met regelgeving voor erfpacht. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft gemeente Waterland laten weten dat het Rijk geen mogelijkheden ziet voor verdere ontwikkeling”, aldus Madlener in antwoord op vragen van de Kamerleden Peter de Groot (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie).

Niet helemaal platleggen
Even later gaf de minister aan dat hij woningbouwontwikkelingen rond het IJsselmeer 'niet helemaal wil platleggen'. “We moeten kijken naar wat wel kan en onder welke voorwaarden toch gebouwd kan worden. Als gemeente Waterland met een nieuw plan komt, zal ik daar met belangstelling naar kijken.”

De nieuwe beleidslijn van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staat buitendijks bouwen niet langer toe. Toch wil Madlener uitzonderingen toestaan op die regel. “Ik heb hier veel gesprekken over met mijn collega Mona Keijzer (minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, red)”, zei hij in de Kamer. “We treffen maatregelen op locaties waar woningen kans lopen op wateroverlast, zodat we geen spijt krijgen van buitendijks bouwen.”

Volgens Madlener past dit in het nieuwe regeringsbeleid om bij bouwplannen rekening te houden met water en bodem.

Waterfront Lelystad
VVD en ChristenUnie hadden de minister eerder opgeroepen minder conservatief te zijn met een verbod op buitendijks bouwen langs het IJsselmeer, zolang de waterveiligheid en de zoetwaterbeschikbaarheid daardoor niet in het geding komen.

“Wij willen graag van de minister horen wat er wel kan aan woningbouw langs het IJmeer, Eemmeer, Gooimeer en Markermeer. Voor IJburg Fase 2, Almere Duin/Poort en Almere Haven zijn vergevorderde plannen”, aldus Grinwis. Voor het buitendijkse woningbouwproject Waterfront Lelystad zijn maatwerkafspraken gemaakt tussen Rijk, regio en waterschap.

Met een motie roepen VVD en ChristenUnie de regering op om 'waterveilige woningbouw en drijvend wonen mogelijk te maken langs de randen van het IJsselmeer'. Madlener kondigde daarop aan dat hij langs het IJsselmeer kleinschalige woningbouw wil toestaan, mits die woningbouw de zoetwaterbuffer 'niet te veel aantast'.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gert Timmerman · 3 hours ago
    Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst.