secundair logo knw 1

Opening zuiveringsstation in Kamerik | Foto Oasen

Drinkwaterbedrijf Oasen heeft het vernieuwde drinkwaterzuiveringsstation in Kamerik officieel in gebruik genomen. Deze moderne membraaninstallatie, die de regio Nieuwkoop en het noordelijk deel van Bodegraven van schoon drinkwater voorziet, markeert een nieuwe stap in duurzame en efficiënte drinkwatervoorziening.

Het nieuwe station vervangt de installatie uit 1931, die na bijna een eeuw trouwe dienst het einde van zijn levensduur had bereikt. Met de ingebruikname van deze innovatieve zuiveringsinstallatie, gebaseerd op het eigen reverse osmosis-concept van Oasen, wordt jaarlijks 2,5 miljard liter drinkwater geproduceerd van de hoogste kwaliteit.

Volgens Arjan Driesprong, directeur van Oasen, is de realisatie van dit station een bijzondere mijlpaal. "Het openen van deze nieuwe drinkwaterzuivering is een speciale gebeurtenis. Het is de kroon op twaalf jaar onderzoek, ontwerpen en bouwen. Het bewijst dat drinkwater uit de kraan geen vanzelfsprekendheid is. Dit innovatieve zuiveringsstation is met recht een mijlpaal voor de drinkwatervoorziening te noemen. Maar belangrijker nog, een mijlpaal voor de inwoners van de regio Nieuwkoop. Zij kunnen hierdoor blijven rekenen op onberispelijk drinkwater uit de kraan."

De bouw van het station vond plaats naast het operationele oude station, wat een complexe logistieke uitdaging opleverde. Tijdens de bouw is er gestreefd naar maximale duurzaamheid. Zo werd gebruik gemaakt van mobiele zonnepanelen om de benodigde energie te leveren voor de werkzaamheden. Nu de nieuwe installatie volledig operationeel is, zal Oasen het oude station sluiten en in 2025 beginnen met de sloop.

De nieuwe installatie past in de bredere strategie van Oasen om in te spelen op hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering en vervuiling van grondwater. Met membraantechnologie wordt grondwater gezuiverd tot 100 procent schoon drinkwater. Deze aanpak is eerder succesvol toegepast in een vergelijkbare installatie in Nieuw-Lekkerland, die in 2023 werd geopend.


LEES OOK
H2O Premium: Oasen omarmt de toekomst bij drinkwaterproductie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst.