Drinkwaterbedrijf Oasen heeft het vernieuwde drinkwaterzuiveringsstation in Kamerik officieel in gebruik genomen. Deze moderne membraaninstallatie, die de regio Nieuwkoop en het noordelijk deel van Bodegraven van schoon drinkwater voorziet, markeert een nieuwe stap in duurzame en efficiënte drinkwatervoorziening.
Het nieuwe station vervangt de installatie uit 1931, die na bijna een eeuw trouwe dienst het einde van zijn levensduur had bereikt. Met de ingebruikname van deze innovatieve zuiveringsinstallatie, gebaseerd op het eigen reverse osmosis-concept van Oasen, wordt jaarlijks 2,5 miljard liter drinkwater geproduceerd van de hoogste kwaliteit.
Volgens Arjan Driesprong, directeur van Oasen, is de realisatie van dit station een bijzondere mijlpaal. "Het openen van deze nieuwe drinkwaterzuivering is een speciale gebeurtenis. Het is de kroon op twaalf jaar onderzoek, ontwerpen en bouwen. Het bewijst dat drinkwater uit de kraan geen vanzelfsprekendheid is. Dit innovatieve zuiveringsstation is met recht een mijlpaal voor de drinkwatervoorziening te noemen. Maar belangrijker nog, een mijlpaal voor de inwoners van de regio Nieuwkoop. Zij kunnen hierdoor blijven rekenen op onberispelijk drinkwater uit de kraan."
De bouw van het station vond plaats naast het operationele oude station, wat een complexe logistieke uitdaging opleverde. Tijdens de bouw is er gestreefd naar maximale duurzaamheid. Zo werd gebruik gemaakt van mobiele zonnepanelen om de benodigde energie te leveren voor de werkzaamheden. Nu de nieuwe installatie volledig operationeel is, zal Oasen het oude station sluiten en in 2025 beginnen met de sloop.
De nieuwe installatie past in de bredere strategie van Oasen om in te spelen op hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering en vervuiling van grondwater. Met membraantechnologie wordt grondwater gezuiverd tot 100 procent schoon drinkwater. Deze aanpak is eerder succesvol toegepast in een vergelijkbare installatie in Nieuw-Lekkerland, die in 2023 werd geopend.
LEES OOK
H2O Premium: Oasen omarmt de toekomst bij drinkwaterproductie