secundair logo knw 1

Met de podcast Kletsnat! willen vijf algemeen bestuursleden van Waterschap Vechtstromen water dichterbij brengen, zowel letterlijk als figuurlijk, met inspirerende verhalen, droge humor en een blik achter de schermen van het waterschapswerk.

De initiatiefnemers – Hugo Tromp (ChristenUnie), Wieger Mulder (AWP), Richard van den Bovenkamp (BBB), Wouter Bloemberg (ChristenUnie) en Willem-Jan Velderman (Water Natuurlijk) – hebben inmiddels drie afleveringen gelanceerd. “Water is steeds actueler”, vertelt Velderman. “We krijgen te maken met droogte, wateroverlast en andere uitdagingen. Maar water verbindt ook. Dat willen we laten zien, met verhalen uit de regio, van Enschede tot Emmen, dichtbij de keukentafel van de luisteraar.”

De podcastafleveringen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Zo werd een aflevering opgenomen bij FC Twente en Hogeschool Saxion, waar de rol van water in het stadion en op het toekomstige trainingscomplex in Enschede centraal stond. “Water raakt niet alleen de voetbalclub, maar ook de buurt, de gemeente, drinkwaterbedrijven en natuurlijk het waterschap”, legt Velderman uit.

Het werk van het waterschap speelt zich af in zowel stedelijke als landelijke gebieden, vertelt Mulder. “Tijdens onze maandelijkse werkbezoeken bespreken we wat er speelt in een specifieke regio, bijvoorbeeld droogte, waterzuivering of de gevolgen van PFAS. Die thema’s komen ook terug in de podcasts.”

Moeilijke termen, simpel uitgelegd
Een belangrijk doel van Kletsnat! is het toegankelijker maken van het vaak technische en abstracte werk van het waterschap. “We gebruiken de podcast om moeilijke waterwoorden op een eenvoudige manier uit te leggen”, zegt Van den Bovenkamp. “Neem bijvoorbeeld termen als ‘inundatie’ of ‘waterketen’. Door deze begrijpelijk te maken, hopen we de drempel naar het waterschapswerk te verlagen.”

Hoewel het waterschap ook een politieke organisatie is, belooft Kletsnat! geen verhitte debatten. “We bieden eerder een kijkje in de verschillende smaken van het algemeen en dagelijks bestuur”, zegt Tromp. In de eerste afleveringen maken luisteraars kennis met dagelijks bestuurders Ellen Hemmers (CDA), Karst Spijkervet (BBB) en Gezinus Wolters (BBB). De podcast is te vinden op Spotify.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst.