secundair logo knw 1

Foto: Leopictures via Pixabay

De drinkwaterbedrijven krijgen de komende drie jaar extra financiële ruimte voor investeringen door een flinke verhoging van de gewogen gemiddelde vermogenskostenvoet (WACC). Branchevereniging Vewin heeft het over een belangrijke bijdrage aan een toekomstbestendige drinkwatervoorziening, maar voor een structurele oplossing is meer nodig.

De drinkwatersector pleit al jaren voor verruiming van de financieringsmogelijkheden, omdat de waterbedrijven fors meer moeten investeren in onder andere uitbreiding van productiecapaciteit, grootschalige vervanging en renovatie van oudere infrastructuur en extra zuiveringsinspanningen. Die wens is nu vervuld. Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat stuurde hierover vorige week een brief aan de Tweede Kamer.

WACC verhoogd naar 4,32 procent
Het betreft de Weighted Average Cost of Capital (WACC) ofwel gewogen gemiddelde vermogenskostenvoet, die driejaarlijks wordt vastgesteld. Dat is nu gebeurd voor de periode 2025-2027. Madlener kondigt een aanzienlijke verhoging van de WACC aan: van 2,95 procent (2022-2024) naar 4,32 procent in de komende drie jaar.

Hij neemt hiermee het advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over. “De stijging van de WACC ten opzichte van het advies van de ACM voor 2022-2024 wordt vooral veroorzaakt door een hogere risicovrije rente voor de kostenvoet vreemd vermogen als gevolg van hogere rentes op de kapitaalmarkt.” Door enkele recente wijzigingen van de regels voor de WACC in de Drinkwaterregeling valt de stijging nog wat hoger uit, want anders zou die op 3,71 procent in plaats van 4,32 procent zijn uitgekomen.

Het gaat bij de WACC om de wettelijk vastgelegde begrenzing van de winst met een kengetal voor de kosten die een drinkwaterbedrijf maakt voor het vermogen waarmee het bedrijf wordt gefinancierd. De winstreguleringsmaatregel is bedoeld om consumenten te beschermen tegen een hoge drinkwaterprijs, maar maakte het drinkwaterbedrijven de laatste jaren lastig om fors meer te investeren. Hiervoor hebben zij nu extra financiële ruimte gekregen.

Percentage eigen vermogen onveranderd
Daarnaast is de hoogte van het maximum aandeel eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal opnieuw vastgesteld. Dat blijft 70 procent.

Ook hierin volgt de minister het advies van de ACM. Die ziet geen aanleiding het percentage aan te passen. “De ACM heeft berekend dat het aandeel eigen vermogen van de drinkwaterbedrijven gemiddeld 40 procent is. Ik zal voor de periode 2025-2027 het maximaal toegestane aandeel eigen vermogen daarom niet wijzigen en dus opnieuw vaststellen op 70 procent.”

Vewin: belangrijke bijdrage
De vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) die eerder een zienswijze op het ACM-advies had ingediend, laat in een reactie weten dat de drinkwatersector blij is met het besluit van minister Madlener. De extra financiële ruimte wordt essentieel genoemd, omdat momenteel de WACC-regelgeving onvoldoende rekening houdt met de sterk gestegen investeringsbehoefte. “De verhoging van de WACC, die mede mogelijk is gemaakt door een aanpassing van de Drinkwaterregeling, levert voor de komende drie jaar een belangrijke bijdrage aan een toekomstbestendige drinkwatervoorziening.”

Volgens Vewin is echter meer nodig voor een structurele verbetering van de financieringsruimte. Daarover is de vereniging inmiddels 'in goed gesprek' met het ministerie.

Terugdraaien van regelwijziging bepleit
Zo pleit Vewin voor het terugdraaien van een van de in september doorgevoerde wijzigingen van de Drinkwaterregeling. Het gaat om het verkorten van de referentieperiode voor de berekening van de risicovrije rente voor vreemd vermogen. Deze rente zal voortaan worden bepaald aan de hand van het gemiddelde gerealiseerde rendement over de voorafgaande drie jaar in plaats van over tien jaar.

De wijziging biedt volgens Vewin meer investeringsruimte voor de korte termijn maar kan op langere termijn financiering van investeringen bemoeilijken. De verkorting van de referentieperiode maakt de drinkwatersector kwetsbaar voor eventuele toekomstige dalingen van de marktrente, doordat een goede match tussen de WACC en de financieringsstructuur van de waterbedrijven praktisch gezien niet meer mogelijk is. Daarom ziet Vewin deze verkorting slechts als een tijdelijke oplossing.

LEES OOK
H2O-nieuws (30 januari 2024):
 Drinkwaterbedrijven krijgen meer investeringsruimte
H2O-opiniestuk Jos Peters (23 oktober 2024): Logisch dat wij nu betalen voor het drinkwater voor onze kinderen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.