Water Alliance heeft op de European Water Technology Week een Memorandum of Understanding getekend met de Zuid-Koreaanse-organisatie Dyetec uit de stad Daegu. De Koreanen zoeken voor de ontwikkeling van hun waterhub samenwerking met de watertechnologiesector in Nederland.
Met het tekenen van de intentieverklaring geeft Water Alliance concreet invulling aan de missie van de EWTW: het verbinden van waterhubs over de hele wereld. In Leeuwarden zijn hubs uit Singapore, Israël, Amerika, China en Zuid-Korea neergestreken en zien op de WaterCampus een samenwerking zoals die wereldwijd moet ontstaan: verregaande samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid.
Verbinden
In een paneldiscussie op de openingsdag van de EWTW verklaarden vertegenwoordigers van de hubs dat ze er naar steven om de onderlinge banden en samenwerking te versterken, nodig om de wereldwijde wateropgaven en -doelstellingen te realiseren. Dat sluit aan bij de verbindingsmissie van EWTW in Leeuwarden, wat in de praktijk betekent: uitwisseling van expertise, contacten leggen met bedrijven, aanhaken met onderzoek.
Op de WaterCampus in Leeuwarden heeft de samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid geleid tot de ontwikkeling van de watertechnologie hub voor Europa, aldus directeur Hein Molenkamp van Water Alliance. “De Koreanen hebben de ambitie om dit ook in hun land op te bouwen voor Azië.”
Koppelen
In eerdere contacten is de samenwerking tussen de waterhubs al vormgegeven, maar met de Memorandum of Understanding onderstrepen de Nederlanders en Zuid-Koreanen opnieuw dat ze elkaar regelmatig zullen opzoeken en deelnemen aan elkaars evenementen en workshops. Molenkamp: “Maar ook dat we concreet proberen kennisinstellingen en bedrijven uit elkaars regio aan elkaar te koppelen.”
Dat de Koreanen de samenwerking en business development serieus nemen, blijkt uit de omvang van de delegatie: 31 mensen. En ook het feit dat er tien Zuid-Koreaanse bedrijven deelnemen aan de EWTW in Leeuwarden. Molenkamp: “Tijdens het evenementen-onderdeel ‘WaterMatch’ hebben de Koreaanse bedrijven verschillende een-op-een matchmaking gesprekken gepland met Nederlandse watertech bedrijven.”
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen