secundair logo knw 1

Beeldmerk Water Footprint

De vorige maand failliet verklaarde stichting Water Footprint Network wordt nieuw leven ingeblazen. WFN wordt vernieuwd en daarnaast wordt er een nieuw bedrijf opgericht, Water Footprint Implementation. Network en bedrijf moeten 1 januari 2018 volledig operationeel zijn.

Dat maken de initiatiefnemers vandaag bekend. Dat zijn de ondernemers Johan Oost en Jaap Feil en grondwateradviesbureau Acacia Water uit Gouda. De oprichter van de stichting WFN, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit van Twente Arjen Hoekstra, is ook bij de doorstart betrokken.

Hoekstra richtte het Water Footprint Network in 2008 op met het doel de wereldwijde transitie naar een duurzaam, eerlijk en efficiënt gebruik van zoetwater te bevorderen. WFN werd vooral bekend door de watervoetafdruk. Dat concept maakte inzichtelijk hoeveel water er nodig is om bijvoorbeeld een kopje koffie (140 liter) of een hamburger (2.100 liter) te maken.

In augustus maakte Water Footprint Network bekend faillissement aan te zullen vragen vanwege ‘overweldigende financiële problemen’. Het faillissement ging gepaard met afvloeiing van personeel. Curator Albert Jan Nederhoed kondigde al aan dat er gegadigden waren voor een mogelijke doorstart.

Voor het faillissement kwamen de inkomsten uit consultancyprojecten en giften van donors, een inkomstenmodel dat niet bestendig bleek. Initiatiefnemer Hoekstra verklaart nu bij de doorstart: “Tot nu toe zaten we vooral in de fase van bewustwording. Dat blijft relevant, maar door de kennis nu ook in de praktijk in te zetten, willen we laten zien dat er daadwerkelijk minder water gebruikt kan worden.”

Het nieuwe bedrijf Water Footprint Implementation zal dat in praktijk moeten brengen door zich te richten op de implementatie van het concept in de praktijk. Er komen adviseurs die voor organisaties, instellingen en bedrijven een QuickScan of hotspotanalyse kunnen maken hoe het watergebruik teruggebracht kan worden, schrijven de initiatiefnemers in een persbericht.

Het in praktijk brengen van bewuster omgaan met water is hoognodig, omdat de beschikbaarheid van water onder steeds grotere druk komt te staan, stelt algemeen directeur Arjen de Vries van Acacia Water. “De belangrijke vervolgstap die wij nu gaan zetten, is dat er niet alleen berekend wordt hoeveel water ergens voor nodig is, maar dat we ook met de uitslag van de Water Footprint aan de slag gaan – zodat we echt resultaten zien.”

De nieuwe eigenaren willen jongeren een grotere rol geven in het werk van Water Footprint Network. Johan Oost, onder meer managing director van Wetskills, de organisatie voor jonge waterprofessionals: “De inzet van jongeren komt centraal te staan in de businessstrategie, mede omdat jongeren erg betrokken zijn bij het klimaat en juist interesse tonen in de Water Footprint.”

Jaap Feil, directeur van het Nationaal Watertraineeship ziet overeenkomsten tussen de ambities van Water Footprint en zijn organisatie: “Onze drijfveer is dat jonge mensen op een creatieve manier oplossingen bedenken voor de uitdagingen in de watersector. Dit initiatief sluit daar goed bij aan.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.