secundair logo knw 1

Waternet komt onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens de inspectie blijkt uit onderzoek dat het Amsterdamse watercyclusbedrijf zowel op bestuurlijk als organisatorisch niveau onvoldoende grip heeft op de eigen cybersecurity.

Door deze tekortkomingen is er een verhoogd risico op een cyberincident met mogelijke gevolgen voor de kwaliteit en/of de continuïteit van drinkwater.

Waternet geldt als aanbieder van een essentiële dienst (AED). Deze diensten zijn volgens de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen van groot belang voor het goed functioneren van de Nederlandse samenleving en economie. Als de ICT-systemen van essentiële diensten worden gecompromitteerd of uitvallen, dan kan dat zeer grote gevolgen hebben voor een betrouwbare dienstverlening aan burgers en bedrijven, schrijft de ILT.

Waternet heeft als AED een zorg- en een meldplicht. In de uitvoering van beide plichten schiet het watercyclusbedrijf tekort, aldus de ILT. “De belangrijkste tekortkomingen in de zorgplicht zijn: onvoldoende risicomanagement, onvoldoende evaluatie en verbeterprocessen en beperkingen in detectie en incident-response.”

Voor wat betreft de meldplicht heeft Waternet nog geen procedure voor het melden van ICT-inbreuken die aanzienlijke gevolgen voor de continuïteit van de drinkwaterlevering kunnen hebben. De ILT constateert dat de besturing niet doeltreffend genoeg is, terwijl dit een belangrijke voorwaarde is voor het waarborgen van de drinkwatertaak en de cybersecurity.

De komende tijd gaat de ILT toezien op de verbetering van de uitvoering van de wettelijke zorg- en meldplicht en de besturing. Dat toezicht houdt aan totdat de inspectie er vertrouwen in heeft dat Waternet zijn zaakjes weer op orde heeft.  

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.