Pann Ei Ei Phyoe (Myanmar), Alaa Al Hinai (Oman), Mtembu Ntsika Zuid-Afrika) en Emiel Geerts (Nederland) hebben de Wetskills Water Challenge gewonnen. Met de door Mtembu uitgevoerde pitch wist het team vandaag de jury te overtuigen met zijn plan Water Wide Web 3.1, een circulerend systeem voor hernieuwbare energie, toe te passen in de stad.
De finale van de challenge werd vanmiddag gehouden tijdens de European Water Tech Week in Leeuwarden. De jury moest kiezen uit vier uitgewerkte plannen door studenten uit alle hoeken van de wereld, alle gericht op watercases in Nederland.
Ze koos voor Water Wide Web 3.1. Met als argumentatie dat het systeem kan worden gekopieerd en toegepast in steden wereldwijd, waarbij meerdere innovatieve technologieën vernuftig worden gekoppeld om energie op te slaan op verschillende niveaus.
Case owner
Waternet is zogeheten ‘case-owner’ van het winnende plan. Het Amsterdamse waterbedrijf wil het tempo van verduurzaming in de hoofdstad verhogen en zet in op een circulerend netwerk dat energie kan opslaan op verschillende niveaus in de stad. Bij het uitwerken van het plan vroeg Waternet de studenten voort te borduren op het Water Wide Web-concept dat door een vorig Wetskills-team was bedacht in Zuid-Korea.
In dat concept lag de focus op het winnen van energie uit water en het besparen ervan. In de 3.1-versie wordt de aandacht verlegd naar het opslaan van energie op huishoud-, wijk- en stadniveau, legt Peter Jansen van Waternet uit, begeleider van het project. In de ambitie van de stad om in 2040 energieneutraal te zijn, wordt het opslaan van energie op verschillende niveaus een belangrijke schakel, zegt Jansen.
De studenten hebben verschillende technieken gebruikt om een circulerend energiesysteem voor de stad te ontwikkelen. Jansen: “Zo hebben ze bijvoorbeeld bedacht om de Blue Battery te gebruiken door die in de kruipruimte onder een huis te installeren.” Verder wordt in het concept Water Wide Web 3.1 gebruik gemaakt van meerdere technieken en systemen om energie opgewekt door zonnepanelen, windmolens, afvalwaterzuiveringsinstallaties en waterturbines, in de stad te laten circuleren.
Enthousiast
De begeleider van Waternet is enthousiast over het denkwerk van de studenten. “Het is een fantastisch plan. Het is toe te passen in bestaande bouw en nieuwbouw, maar je kunt het ook koppelen aan bestaande netwerken. Het is zo toepasbaar en echt ontzettend inspirerend. Ik sprak op de EWTW een minister uit Oman, die er mogelijkheden in zag om het ook in zijn land te gaan gebruiken.”
Waternet gaat het concept een vervolg geven, vertelt Jansen. In de nieuwe wijk Buikersloterham, waar het waterbedrijf al experimenteert met nieuwe vormen van waterzuivering, wordt ook gekeken of Water Wide Web 3.1 kan worden toegepast. Jansen: “We willen een pilot gaan doen, met de bedoeling om daarvan de eerste resultaten te presenteren tijdens de Amsterdam International Water Week in 2019.”