Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bath heeft het waterschap Brabantse Delta een drinkwaterbesparing van 30.000 kubieke meter per jaar gerealiseerd. Dit is te danken aan een circulaire oplossing waarbij gezuiverd afvalwater wordt ingezet in plaats van drinkwater.
De rwzi in Bath maakt gebruik van twee belangrijke installaties: een slibverwerkingsinstallatie en een ijzerzoutdoseerinstallatie. Normaal gesproken wordt hierbij drinkwater gebruikt, bijvoorbeeld om polymeer aan te maken en poedervormig ijzerzout op te lossen. Het gebruik van drinkwater was altijd de standaard, omdat effluent meer opgeloste zouten en slibdeeltjes bevat. Dit kan verstoppingen en verontreinigingen veroorzaken.
Toch bleek tijdens een praktijkproef dat effluent prima functioneert in deze processen. De proef liet zien dat er geen complicaties ontstonden bij het gebruik van gezuiverd afvalwater. Naar aanleiding van deze succesvolle test is de tijdelijke aansluiting van effluent definitief gemaakt.
Onnodig drinkwatergebruik
Wessel de Beer, dagelijks bestuurslid van Waterschap Brabantse Delta, spreekt zijn trots uit over deze doorbraak. “Het is mooi dat we in een tijd waarin drinkwaterbeschikbaarheid onder druk staat en de prijzen van het water stijgen, deze besparing kunnen realiseren. Dat we nu effluent gebruiken in het proces betekent dat we niet onnodig gebruikmaken van drinkwater én dat we circulair werken. Een mooi resultaat en een nieuwe stap op weg naar een duurzame toekomst.”
Het succes in Bath krijgt vervolg. Ook op de rwzi’s Nieuwveer en Dongemond worden voorbereidingen getroffen om drinkwater door effluent te vervangen. Zodra dit is gerealiseerd, besparen de drie grootste zuiveringen van het waterschap samen jaarlijks 60.000 kubieke meter drinkwater. Dat is het verbruik van zo'n 700 tweepersoonshuishoudens, zo’n 24 Olympische zwembaden vol.