secundair logo knw 1

De rwzi in Bath | Beeld Waterschap Brabantse Delta

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bath heeft het waterschap Brabantse Delta een drinkwaterbesparing van 30.000 kubieke meter per jaar gerealiseerd. Dit is te danken aan een circulaire oplossing waarbij gezuiverd afvalwater wordt ingezet in plaats van drinkwater.

De rwzi in Bath maakt gebruik van twee belangrijke installaties: een slibverwerkingsinstallatie en een ijzerzoutdoseerinstallatie. Normaal gesproken wordt hierbij drinkwater gebruikt, bijvoorbeeld om polymeer aan te maken en poedervormig ijzerzout op te lossen. Het gebruik van drinkwater was altijd de standaard, omdat effluent meer opgeloste zouten en slibdeeltjes bevat. Dit kan verstoppingen en verontreinigingen veroorzaken.

Toch bleek tijdens een praktijkproef dat effluent prima functioneert in deze processen. De proef liet zien dat er geen complicaties ontstonden bij het gebruik van gezuiverd afvalwater. Naar aanleiding van deze succesvolle test is de tijdelijke aansluiting van effluent definitief gemaakt.

Onnodig drinkwatergebruik
wessel de beer 180 vk Wessel de Beer Wessel de Beer, dagelijks bestuurslid van Waterschap Brabantse Delta, spreekt zijn trots uit over deze doorbraak. “Het is mooi dat we in een tijd waarin drinkwaterbeschikbaarheid onder druk staat en de prijzen van het water stijgen, deze besparing kunnen realiseren. Dat we nu effluent gebruiken in het proces betekent dat we niet onnodig gebruikmaken van drinkwater én dat we circulair werken. Een mooi resultaat en een nieuwe stap op weg naar een duurzame toekomst.”

Het succes in Bath krijgt vervolg. Ook op de rwzi’s Nieuwveer en Dongemond worden voorbereidingen getroffen om drinkwater door effluent te vervangen. Zodra dit is gerealiseerd, besparen de drie grootste zuiveringen van het waterschap samen jaarlijks 60.000 kubieke meter drinkwater. Dat is het verbruik van zo'n 700 tweepersoonshuishoudens, zo’n 24 Olympische zwembaden vol.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht