Waterschap Rijn en IJssel verandert de manier waarop de watergangen worden beheerd en onderhouden. Eigenaren van percelen aan kleine watergangen zijn vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk.
De verandering gaat volgend jaar in en geldt voor waterstromen die 20 liter water per seconde of minder afvoeren. "Historisch was er een situatie gegroeid waarbij verschillende regels golden in het waterschap: soms waren grondeigenaren verantwoordelijk, soms het waterschap," zegt Vanya Ginsel, woordvoerder van waterschap Rijn en IJssel. "Dat was natuurlijk niet eerlijk, want iedereen betaalt evenveel waterschapsbelasting. Daarom trekken we het nu gelijk."
De nieuwe regeling raakt bijna 4.000 eigenaren, zowel particulieren, gemeenten als bedrijven. Het waterschap legt niet op hoe de eigenaren de watergangen moeten onderhouden, zolang wateroverlast en vernatting maar worden vermeden. "Op onze website geven we wel tips en we organiseren de komende tijd ook drie informatiebijeenkomsten voor eigenaren."
Over de wijzigingen voerde waterschap Rijn en IJssel overleg met de landbouworganisatie LTO en de betrokken gemeenten. Op wens van deze gesprekspartners behoudt het waterschap nog twee jaar de formele verantwoordelijkheid en kan het bij onenigheid ingrijpen of bemiddelen. "In 2019 gaan we evalueren en kijken of het allemaal gaat zoals we hopen."
Een ander waterschap, Vechtstromen, is op een zelfde manier bezig het waterbeheer te uniformeren.
Zie voor meer informatie de speciale website van het waterschap Rijn en IJssel
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen