secundair logo knw 1

Waterschap Rijn en IJssel verandert de manier waarop de watergangen worden beheerd en onderhouden. Eigenaren van percelen aan kleine watergangen zijn vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk.
De verandering gaat volgend jaar in en geldt voor waterstromen die 20 liter water per seconde of minder afvoeren. "Historisch was er een situatie gegroeid waarbij verschillende regels golden in het waterschap: soms waren grondeigenaren verantwoordelijk, soms het waterschap," zegt Vanya Ginsel, woordvoerder van waterschap Rijn en IJssel. "Dat was natuurlijk niet eerlijk, want iedereen betaalt evenveel waterschapsbelasting. Daarom trekken we het nu gelijk."

De nieuwe regeling raakt bijna 4.000 eigenaren, zowel particulieren, gemeenten als bedrijven. Het waterschap legt niet op hoe de eigenaren de watergangen moeten onderhouden, zolang wateroverlast en vernatting maar worden vermeden. "Op onze website geven we wel tips en we organiseren de komende tijd ook drie informatiebijeenkomsten voor eigenaren."

Over de wijzigingen voerde waterschap Rijn en IJssel overleg met de landbouworganisatie LTO en de betrokken gemeenten. Op wens van deze gesprekspartners behoudt het waterschap nog twee jaar de formele verantwoordelijkheid en kan het bij onenigheid ingrijpen of bemiddelen. "In 2019 gaan we evalueren en kijken of het allemaal gaat zoals we hopen."
Een ander waterschap, Vechtstromen, is op een zelfde manier bezig het waterbeheer te uniformeren.

Zie voor meer informatie de speciale website van het waterschap Rijn en IJssel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.