secundair logo knw 1

Het centrum van Meerssen is de laatste jaren meerdere keren overstroomd na extreme regenval I foto: Waterschap Limburg

De waterschapsbelasting voor Limburgse huishoudens stijgt de komende vier jaar met een kleine 20 procent. Volgens Waterschap Limburg zijn extra investeringen nodig in verband met het veranderende klimaat, de waterveiligheid langs de beken en Maas en de waterkwaliteit. In 2020 wordt meteen een verhoging van bijna 12 procent doorgevoerd.

Waterschap Limburg kondigt de lastenverzwaring aan in de vandaag gepubliceerde begroting voor 2020. Een huishouden met meerdere personen zal in 2023 ongeveer 46 euro meer betalen dan nu. Ook de tarieven voor bedrijven en voor beheerders en eigenaren van natuurgebieden en wegen gaan aanzienlijk omhoog.

Vliegende start
De waterschapsbelasting neemt volgend jaar direct met 11,8 procent toe. Het waterschap spreekt van een eenmalige stijging om een vliegende start te maken. Daarna is de lastenverzwaring gematigder: 3,4 procent in 2021, 1,7 procent in 2022 en 1,7 procent in 2023. “We verwachten dat we hiermee nog altijd een van de voordeligste waterschappen in Nederland zijn”, meldt Waterschap Limburg in de begroting. De uitgaven bedragen 161 miljoen euro in 2020. De grootste posten zijn ‘zuiveren en waterketen’ (72 miljoen euro) en ‘klimaatadaptatie regionaal systeem’ (53 miljoen euro).

Remy SleijpenRemy SleijpenDe extra belastinginkomsten zijn nodig voor een toekomstbestendige wateraanpak, vertelt dagelijks bestuurslid Remy Sleijpen die financiën in zijn portefeuille heeft. “Om onze opgaven als Waterschap Limburg te kunnen waarmaken, is het noodzakelijk om te blijven investeren in een gezonde basis voor Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg. Als we niet investeren, betekent dat voor de inwoners van Limburg dat ze niet afdoende beschermd zijn tegen deze toekomstige extremen. En dan is de schade niet te overzien. Dit vraagt om extra financiële middelen, anders kijken naar onze uitdagingen en meer samen optrekken met overheden, bedrijven en inwoners.”

Drie grote opgaven
Het waterschap noemt als grootste opgaven het omgaan met het veranderende klimaat, de waterveiligheid langs de beken en Maas en de waterkwaliteit. Wat betreft de eerste opgave: Limburg heeft regelmatig last van extreme hoosbuien en dat zal alleen maar toenemen. Het waterschap gaat daarom nieuwe buffers aanleggen en weersvoorspellende modellen gebruiken om bij noodweer sneller te kunnen handelen. In verband met droogte en bestrijding van wateroverlast wordt ingezet op een integrale aanpak voor hele beekdalen.

Op het ogenblik wonen zestigduizend mensen in Limburg achter dijken die niet aan de wettelijke veiligheidsnorm voldoen. Om dit probleem te verhelpen realiseert het waterschap de komende jaren een aantal projecten met maatregelen voor de waterveiligheid. In het kader van waterkwaliteit wordt meer gedaan aan het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater. Het waterschap gaat ook hergebruik van afvalwater onderzoeken. De bedoeling is dat dit water weer kan worden ingezet om landbouw en natuur tijdens droogte te ontlasten en schade te voorkomen. Waterschap Limburg richt een centrale regiekamer in om actief te kunnen sturen op waterveiligheid en -kwaliteit.

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Limburg over begroting 2020
Noodmaatregelen tegen wateroverlast in 2018

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.