secundair logo knw 1

Foto Anja van de Gronde Unsplash

De waterschappen krijgen bij de toewijzing van elektriciteit een hogere prioriteit. Dat geldt ook voor de drinkwaterbedrijven. Dit vloeit voort uit de aanpassing van de Netcode elektriciteit door de Autoriteit Consument & Markt. De autoriteit heeft in reactie op de toenemende problemen door netcongestie besloten dat grootverbruikers met een groot algemeen belang voorrang moeten krijgen bij toekenning van zogeheten transportcapaciteit.

Op veel plaatsen in Nederland ontstaan files op het elektriciteitsnet (congestie), waardoor wachtrijen toenemen om het net op te kunnen. Tot dusverre werden aanvragen behandeld volgens het beginsel ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Met het nu door ACM vastgestelde ‘prioriteringskader en prioriteringsproces’ moeten netbeheerders bij netcongestie voorrang verlenen aan projecten die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelen. Die verplichting geldt vanaf 1 oktober 2024.

Op basis van het definitieve codebesluit kunnen 3 categorieën in aanmerking komen voor prioriteit bij hun transportverzoek, schrijft ACM. De waterschappen vallen in categorie 2 (veiligheid), de drinkwaterbedrijven in categorie 3 (basisbehoeften).

H2O april 2024 promo Voor meer info over H2O klik hier

Het besluit van de ACM geeft waterschappen een goede uitgangspositie om meer zogeheten transportruimte op het elektriciteitsnet aan te vragen, schrijft de Unie van Waterschappen. “Deze ruimte is noodzakelijk voor uitvoering van de wettelijke kerntaken van de waterschappen: de zorg voor schoon water en droge voeten.”

De waterschappen vallen nu met al hun assets onder categorie 2, ‘veiligheid’, stelt de unie vast. “Dit geldt zowel voor bijvoorbeeld gemalen bij piekbuien (watersysteembeheer) als voor het zuiveren van het afvalwater (rioolwaterzuiveringen).”

Hoewel de waterschappen de doelstelling hebben om in 2025 energieneutraal te zijn, wat betekent dat ze alleen nog elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruiken, stelt de UvW vast dat ze steeds meer energie nodig hebben. “Dit komt enerzijds door de impact van weersextremen op het beheer van het oppervlaktewater, zoals droge perioden, hevige buien en een stijgende zeespiegel. Anderzijds groeit de elektriciteitsvraag van waterschappen door de rioolwaterzuiveringen. Dit is een gevolg van bevolkingsgroei en strengere kwaliteitseisen voor afvalwaterzuivering, onder andere vanuit Europese richtlijnen.”

Volgens de koepelorganisatie verkennen waterschappen met netbeheerders de mogelijkheden om netcongestie te verminderen. “Met netbeheerders gaan waterschappen onderzoeken of ze onder normale omstandigheden meer flexibel de gemalen kunnen aan- en uitzetten om zo onderdeel te worden van de oplossing. Dit heet ‘slim malen’.”


LEES OOK
H2O Actueel: Waterschappen willen meer zekerheid van netbeheerders
H2O Premium: ‘Waterschappen zijn in 2025 energieneutraal’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.