secundair logo knw 1

In 2021 moeten alle waterschappen hun waterschapsverordening online hebben staan. Deze verordening maakt deel uit van de komende Omgevingswet. Om de waterschappen hierbij te ondersteunen, maakten De Unie van Waterschappen en Het Waterschapshuis een Handreiking waterschapsverordening.

De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 januari 2021 in werking. De waterschapsverordening is de opvolger van de huidige keur met alle regels over de fysieke leefomgeving die het waterschap binnen zijn beheergebied stelt. “De Omgevingswet vraagt van overheden een hele nieuwe manier van kijken naar - en het vormgeven van - het beheer en de ontwikkeling van de openbare ruimte”, zegt Bart Pottuijt. Pottuijt begeleidde vanuit het Waterschapshuis de tot standkoming van de Handreiking waterschapsverordening.

De Omgevingswet vraagt van overheden onder andere om alle wetten en regels logisch en begrijpelijk te formuleren en digitaal beschikbaar te stellen. Alle regels moeten herleidbaar zijn naar het doel dat ermee beoogd is en tevens moet alle informatie digitaal worden ontsloten. Pottuijt: “Iedereen kan met een klik op een kaart snel zien wat wel en niet is toegestaan in de directe leefomgeving. Dat betekent dat regels moeten worden gedigitaliseerd, worden gekoppeld aan werkingsgebieden en worden voorzien van toepasbare regels. Een soort beslisbomen waarmee bepaald kan worden of iets wel of niet mag”.

Samenwerking
Omdat de Omgevingswet een integrale visie op de openbare ruimte vraagt, zullen waterschappen meer dan tot nu toe het geval was de samenwerking met andere overheden moeten zoeken. “De Omgevingswet is een prachtige kans om tot consistente en begrijpelijke regelgeving te komen. Maar vraagt inderdaad meer overleg met bijvoorbeeld gemeenten en provincies. Ook binnen de waterschappen zullen intensieve samenwerkingen ontstaan, bijvoorbeeld tussen toezichthouders, vergunningverleners, beleidsmakers, juridische afdelingen, geo-medewerkers en communicatie”.

Handreiking
De handreiking is bedoeld om waterschappen te ondersteunen bij het maken van hun waterschapsverordening. “We wilden de waterschappen op weg helpen”, vertelt Pottuijt. “In de handreiking wordt de Omgevingswet en het instrument Waterschapsverordening daarom van de juiste context voorzien. Ook schetsen we de juridische en digitale eisen die aan de waterschapsverordening worden gesteld. Daarnaast geeft de handreiking workshopmateriaal, diverse (praktijk)voorbeelden en modellen waarmee waterschappen hun eigen waterschapsverordening vorm kunnen geven”.

TROWA
Onder het project Transitieondersteuning Omgevingswet Waterschappen (TROWA) is bijna een jaar gewerkt aan de handreiking. “We hebben ons niet in een hokje opgesloten om een rapport te schrijven. Met een team van koplopers hebben we met de waterschappen werksessies georganiseerd. Deze handreiking is het eindresultaat van een intensief traject. Het was echt een traject met en voor de waterschappen”.

 

MEER INFORMATIE
De Handreiking waterschapsverordening

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.