secundair logo knw 1

Het watersysteem van de Indus is het belangrijkste en kwetsbaarste in de wereld I foto: Bernard Gagnon / Wikimedia Commons

De watersystemen waarvan gletsjers en sneeuw de belangrijkste bron van zoetwater zijn, worden bedreigd door klimaatverandering en menselijke invloeden. Voor 1,9 miljard mensen kan dat aanzienlijke gevolgen hebben, ook in Europa. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van de Universiteit Utrecht.

Ongeveer een kwart van de wereldbevolking is afhankelijk van de watertoevoer uit hoge bergketens: 300 miljoen mensen direct en 1,6 miljard indirect. Het gaat om 78 zogeheten watertorens van de wereld. Een internationaal team van 32 wetenschappers heeft deze systemen gerangschikt aan de hand van kwetsbaarheid in de Water Tower Index. Hun conclusie in een op 9 december gepubliceerd artikel in Nature is dat de belangrijkste natuurlijke watertorens ook de kwetsbaarste zijn.

Walter ImmerzeelWalter Immerzeel

De leiding van het onderzoek lag in handen van professor Walter Immerzeel en fysisch geograaf Arthur Lutz van de Universiteit Utrecht en onderzoeksbureau FutureWater. “We hebben niet alleen gekeken naar hoeveel water er zit opgeslagen in de watertorens”, zegt Immerzeel die de leerstoel Mountain Hydrology bekleedt. “We hebben ook onderzocht hoeveel water er benedenstrooms nodig is en hoe kwetsbaar deze systemen zijn voor veranderingen in de komende decennia. Dat maakt ons onderzoek uniek.”

Volgens hem werden bergen vroeger als minder belangrijk voor het systeem van de aarde gezien dan tropische bossen en oceanen. “Nu beginnen we te beseffen dat zij even belangrijk zijn.”

Snellere opwarming
De zoetwatervoorziening vanuit de hoge bergtekens is in gevaar door klimaatverandering, bevolkingsgroei, slecht gebruik van waterbronnen en andere factoren zoals geopolitieke instabiliteit. Een van de grootste problemen is dat deze plekken sneller opwarmen dan andere: bijvoorbeeld zo’n 2 graden Celsius in de Himalaya in vijftig jaar, terwijl wereldwijd het om gemiddeld 1 graad gaat. Hierdoor wordt de functie van de bergketens als waterbuffer aangetast, omdat gletsjers massa verliezen en meer sneeuw smelt.

De onderzoekers roepen op tot onmiddellijke actie. Zij bevelen aan om voor elke bergketen internationaal beleid en strategieën te ontwikkelen. Tevens wordt opgemerkt dat de watertorens het beste kunnen worden beschermd door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Top drie in Azië
De drie meest kwetsbare watertorens bevinden zich in Azië: Indus, Tarim en Amu Darya. Daarna volgen Chili/Patagonië-Zuid (Zuid-Amerika) en Fraser (Noord-Amerika). Het systeem van de rivier Indus is het grootste en kwetsbaarste ter wereld. Dit bestrijkt een flink deel van het Himalayagebergte en ligt in Afghanistan, China, India en Pakistan.

Ook in Europa staan watersystemen van hoge bergtekens onder druk. De watertoren van de Rhône, dus van de Alpen, staat op nummer elf van de lijst. In de top twintig staan verder de systemen van de Po, de Rijn en zowel het noordwesten als het noordoosten van de Kaukasus. Bij de Rijn worden onder andere een temperatuurstijging van 1,4 graad tussen 2000 en 2050 en een groei van het bruto nationaal product met 50 procent in de betrokken landen genoemd als factoren van kwetsbaarheid.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoeksartikel in Nature (betaling)
Water Tower Index
Bericht van Universiteit Utrecht
WUR over eigen deelname
Artikel in National Geographic

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.