Elf staatshoofden hebben in VN-verband opgeroepen tot meer inspanningen voor schoon drinkwater over de hele wereld. Eerder deze week presenteerden de staatshoofden, onder wie premier Rutte, een actieplan.
Het plan van het zogeheten High Level Panel on Water bevat nieuwe initiatieven en investeringen om schoon drinkwater en schone wc's voor veel meer mensen bereikbaar te maken. Meer geld, meer aandacht en meer coördinatie zijn de uitgangspunten van het plan.
Veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen vormen een van de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Volgens de VN hebben nog altijd zo'n 663 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Bovendien is op veel plaatsen waar de drinkwatervoorziening de afgelopen jaren is verbeterd, het water nog altijd niet veilig.
Het aantal mensen dat geen schone wc's kan gebruiken is nog eens vele malen groter, volgens de VN-cijfers: 2,4 miljard. Meer dan 2 miljard mensen hebben – in VN-termen – 'waterstress'. Hun aantal zal naar verwachting de komende jaren stijgen door klimaatverandering en de toenemende behoefte aan schoon water.
Premier Rutte is een van de ondertekenaars van het actieplan. Hij ziet een belangrijke rol voor Nederland. "Te veel, te weinig of vervuild water bedreigt de ontwikkeling van een land. In Nederland hebben wij al eeuwen ervaring met die dreiging, maar wij hebben met innovatieve oplossingen bedreigingen omgezet in kansen. Die kennis willen we delen met andere landen, om tegelijk ook weer van hen te leren. Niemand kan het waterprobleem alleen oplossen. Overheden, bedrijven, wetenschappers en het maatschappelijke middenveld moeten samen optrekken om de problemen van morgen vandaag op te lossen."
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen