Het advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos kan ook in coronatijd goede jaarcijfers overleggen. De omzet steeg vorig jaar met meer dan 7 procent naar 155,8 miljoen euro en de nettowinst bedroeg 17,9 miljoen euro. Witteveen+Bos werkte wereldwijd aan zo’n vierduizend projecten.
Algemeen directeur Wouter Bijman – die in oktober Karin Sluis opvolgde – noemt 2020 een bijzonder en lastig coronajaar, maar financieel toch een goed jaar voor Witteveen+Bos.
“Dat is gelukt dankzij onze focus op drie zaken: gezondheid van onze medewerkers, productiviteit en voldoende liquiditeit van het bedrijf. We namen als bedrijf onze verantwoordelijkheid in de oproep vanuit de nationale overheid om thuis te werken en dat was niet altijd even gemakkelijk. Witteveen+Bos’ers, onze opdrachtgevers en partners hebben flexibel en collegiaal samengewerkt en echt samen de schouders eronder gezet.”
Vraag naar dienstverlening toegenomen
Het advies- en ingenieursbureau realiseerde een omzet van 155,8 miljoen euro. Dit is 7,4 procent meer dan in 2019, toen een omzet van 145,0 miljoen euro werd gehaald. Ook de eigen omzet is gestegen: van 116,2 naar 121,3 miljoen euro. Het nettoresultaat over 2020 bedraagt 17,9 miljoen euro, wat een netto winstmarge van 11,5 procent inhoudt.
Er was volgens het jaarverslag sprake van een toegenomen vraag naar de dienstverlening. “We konden hier invulling aan geven door een groei van het aantal medewerkers die snel aan projecten konden bijdragen. Het goede resultaat kwam mede door de verkoop van ons voormalige hoofdkantoor in Deventer, een vrijval van voorzieningen en door een afname van de overige bedrijfskosten.”
Witteveen+Bos meldt dat vanaf het uitbreken van de coronacrisis sterk is gestuurd op de drie belangrijkste risico’s: effecten van een oplopende debiteurenstand, daling van de productiviteit door leegloop of hoger ziekteverzuim en prijsdruk als gevolg van wereldwijde overcapaciteit. Omdat de gevolgen voor de middellange termijn onzeker zijn, blijft het bureau in algemene zin een voorzichtige koers varen.
Aantal medewerkers flink gestegen
Het personeelsbestand groeide aanzienlijk. Aan het eind van 2020 werkten er 1.330 mensen bij Witteveen+Bos, een toename met ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Verreweg de meeste medewerkers zijn actief in Nederland (1.090) of België (141). De verhouding tussen mannen en vrouwen in het personeelsbestand is behoorlijk scheef: 68 om 32 procent. De gemiddelde leeftijd van een medewerker is 36,8 jaar. Afgelopen jaar waren er ook driehonderd stagiaires en afstudeerders.
Het bureau heeft het over “een dynamiek van grote instroom en gedaalde uitstroom” in 2020: 235 nieuwelingen tegenover 113 vertrekkers. Witteveen+Bos wist zijn medewerkers beter binnenboord te houden dan in de paar jaar daarvoor, toen het verloop een stuk groter was. Er is meer aandacht besteed aan de salariëring. Medewerkers delen mee in de winst en de meesten zijn mede-eigenaar van het bedrijf.
Ook wordt talentontwikkeling gezien als een belangrijk doel. Het bureau heeft een eigen PLUSschool, waarbij het fysieke leeraanbod afgelopen jaar is omgezet naar online varianten. Verder is er voor medewerkers in de groeifase een persoonlijk leiderschapstraject ontwikkeld en voor medewerkers van eind dertig tot midden veertig een reflectie- en ontwikkelingsprogramma.
Wereldwijd meer dan vierduizend projecten
Witteveen+Bos werkte in 2020 aan ruim 4.300 projecten in 42 landen. Het gaat om vraagstukken als CO2-neutraal en circulair bouwen, duurzame infrastructuur, energietransitie, hoogwaterbescherming, klimaatadaptatie en verbetering van industriële processen. “We bieden meer en meer innovatieve, digitale oplossingen voor onze klanten door data met onze domeinkennis te combineren. In 2020 zijn weer stappen gezet om onze maatschappelijke bijdrage via projecten beter in beeld te brengen, via de Maatschappelijke Waarde Tool en de SDG Impact Tool”, wordt er gemeld.
In het jaarverslag wordt een aantal projecten er speciaal uitgelicht. Zo sloot Witteveen+Bos zich samen met Royal HaskoningDHV aan bij de planuitwerkingsfase van het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK). De bedoeling is om tien kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel te versterken, waarbij de effecten op onder meer bodem, grondwater en natuur worden meegenomen. Het bureau ondersteunde in 2020 Waternet bij het ontwerp en de aanbesteding van een groengasinstallatie voor rioolwaterzuiveringsinstallatie Amsterdam-West, die onlangs in gebruik is genomen.
Nog een voorbeeld: om waterbeheerders te ondersteunen bij het beheer van sedimenten die vervuild zijn met opkomende verontreinigde stoffen (CEC’s), ontwikkelden Witteveen+Bos en Arcadis een beslissingssysteem voor het hergebruik. De opdrachtgever was de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Ook buiten Europa zijn er veel projecten, zoals de uitwerking van een eigen drainage-concept voor de omgang met zout water in de Vietnamese Mekong Delta en de beoordeling van de impact van het Tidal Bridge-project (een brug met getijdenturbines) in Oost-Flores, Indonesië.
MEER INFORMATIE
Jaarverslag 2020 van Witteveen+Bos
H2O Actueel: 2019 topjaar voor bureau