secundair logo knw 1

Foto: Daniël Hartog

Het Woudagemaal van Lemmer wordt eind februari onder stoom gebracht om medewerkers in de praktijk op te leiden. Publiek is welkom om het gemaal in werking te zien.

Het ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wetterskip Fryslân, eigenaar van het gemaal, brengt het twee keer per jaar onder stoom om het bedienende personeel een praktijkopleiding te kunnen geven. Op die manier wordt de bedrijfsvoering van het stoomgemaal gegarandeerd. Bezoekers kunnen het gemaal in werking zien van dinsdag 28 februari tot en met donderdag 2 maart tussen 10.00 en 17.00 uur.


Het Woudagemaal is in 1920 geopend om overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee – inmiddels het IJsselmeer – te pompen. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal die functie. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van een elektrisch gemaal in Stavoren.


Voor bezoekers is er een bezoekerscentrum naast het gemaal, met onder meer een 3D-film. Nieuw is de virtuele tour Woudagemaal 360°, waarmee bezoekers via een app het gemaal virtueel in werking kunnen zien op een smartphone of tablet. Met animaties wordt ook de binnenkant van de werkzame delen zichtbaar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.