secundair logo knw 1

Kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper (35) is uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2019. De jonge onderzoeker ontving de prijs onder meer vanwege zijn originele onderzoeksmethoden.

Matthieu de Schipper vk 180 2 Matthieu de SchipperDe Schipper, universitair docent Kustwaterbouw aan de Technische Universiteit Delft, verzamelt met zijn team meetgegevens die inzicht geven in de verandering van zandstranden onder invloed van mens en natuur. Daarvoor worden waterscooters en drones ingezet, maar ook pvc-buizen met GPS erop die in zwembanden met schuimrubber als boeien in de zee de stromingen meten.

De Schipper gebruikt de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde als onderzoekcasus. Hij leert studenten om metingen uit te voeren en brengt samen met meetbedrijf Shore, studenten en promovendi nauwkeurig in kaart hoe het zand zich verplaatst, schrijft TU Delft. Na jaren van meten is er in samenwerking met onderzoeksinstituut Deltares een model ontwikkeld dat inzicht geeft in bewegingen van het zand.

Zijn originele aanpak en belangrijke onderzoeksresultaten waren voor de jury van de prijs reden om hem te verkiezen tot wetenschapstalent van 2019. De andere finalisten waren Alie de Boer (Maastricht University), Jonas Lembrechts (Universiteit Antwerpen), Gerine Lodder (Tilburg University) en Zoë Robaey (Technische Universiteit Delft).

De prijs, een initiatief van het populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist, werd voor de vijfde keer uitgereikt. De Schipper ontving naast een trofee een geldbedrag van 2.500 euro.

 

MEER INFORMATIE
Finalisten Wetenschapstalent 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.