secundair logo knw 1

Lisette de Senerpont Domis is aan de Universiteit Twente benoemd tot hoogleraar op de leerstoel Smart Ecological Monitoring of Aquatic Systems. Ze begint 1 mei.

Lisette de Senerpont Domis 180 vk Lisette de Senerpont DomisDe Senerpont Domis (1973) is aquatisch ecoloog bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Ze studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht, haalde een master in mariene biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Na diverse onderzoeksbanen werd zij in 2011 hoofd van het Aquatisch Kenniscentrum Wageningen (AKWA). AKWA vertaalt waardevolle fundamentele wetenschappelijke kennis naar oplossingen voor watervraagstukken in de praktijk.

Haar benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit Twente biedt haar nog meer mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan grote maatschappelijke uitdagingen, zo zegt ze zelf. In een interview met H2O vorig jaar waarschuwde ze voor de slechte waterkwaliteit in Nederland. Ze zei onder meer: "Het is een kwestie van tijd voordat er een Urgenda-achtige beweging voor het water ontstaat."

De nadruk van de leerstoel in Twente ligt op slimme ecologische monitoring van interacties en processen in aquatische ecosystemen, schrijft de universiteit. “Slimme ecologische monitoring varieert van de inzet van draadloze sensornetwerken, geautomatiseerde videotracking, op afstand gedetecteerde gegevens via drones en satellieten, tot de inzet van burgerwetenschappers als sensoren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.