secundair logo knw 1

De invasieve Japanse Duizendknoop komt steeds vaker voor in de uiterwaarden in Nederland. Als de plant zich verspreidt vormt hij snel dichte vegetaties, waardoor er een verhoogd overstromingsrisico ontstaat in de zomer en de herfst. Een landelijk bestrijdingsplan van de exoot zou aan te bevelen zijn, zegt onderzoeker Mijke van Oorschot.

Van Oorschot (Deltares en Universiteit Utrecht) onderzocht samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit en het Duitse Instituut voor Uiterwaardecologie de gevolgen van de verspreiding van invasieve exotische planten, zoals de Japanse Duizendknoop en de Reuzenbalsemien. Deze planten groeien sneller en vormen dichtere vegetaties in de Europese uiterwaarden dan de oorspronkelijke vegetatie. In Nederlandse riviergebieden duiken de invasieve planten ook steeds meer op.

Met name op plekken waar de rivier nieuw zand heeft neergelegd, verspreiden exoten zich als een pest, stellen de onderzoekers. Van Oorschot: “De Japanse Duizendknoop kan zich met name op verstoorde, open plekken goed ontwikkelen als pionier, net zoals wilgen en populieren. Van de Japanse Duizendknoop weet ik dat hij steeds vaker wordt gesignaleerd in Nederlandse uiterwaarden, maar voor zover ik weet is hij nog niet super dominant.” Maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. “Er zijn veel exoten in Nederland, zowel planten als dieren, maar daarvan wordt slechts een kleine selectie, zoals de Duizendknoop en Reuzenbalsemien, invasief. Deze kunnen de natuurlijke overplanten wegconcurreren.”

De onderzoekers bepaalden aan de hand van modellen in hoeverre de vegetatie van invloed is op de waterstanden in rivieren. “Modelresultaten lieten zien dat in het ergste geval de invasieve soort al binnen een paar jaar dominant was en waterstanden met ongeveer 35 procent verhoogde.” Als de Japanse Duizendknoop, die in steden al voor veel overlast zorgt, volgens dit patroon ook de uiterwaarden gaat domineren, ontstaan er problemen, aldus de onderzoekers. “Zijn dichtere begroeiing houdt het water beter tegen dan typische Nederlandse overplanten zoals wilgen en populieren. Daardoor stroomt de rivier langzamer, en wordt de waterstand nog hoger bij hoogwater.”

Daardoor neemt de kans op overstromingen toe. Hoe groot dat risico is, is lastig te bepalen, zegt Van Oorschot. “Het is van veel factoren afhankelijk. Het huidige debiet, de timing van het hoge water en natuurlijk hoe dominant de Duizendknoop aanwezig is in de uiterwaard. Mijn modelresultaten laten zien dat in een hypothetisch doom-scenario, dus waar de uiterwaard volledig wordt gedomineerd door duizendknoop, de waterstanden met 35 dus procent omhooggaan ten opzichte van de natuurlijke situatie. ” De onderzoeker tekent daarbij wel aan dat dit scenario geldt voor een specifiek gebied in Frankrijk en de bodemhoogte die ze in haar modelberekening had ingevoerd. “Dit kun je niet zo direct overnemen voor andere gebieden.”

Toch is het tijd voor actie. Op basis van het onderzoek doet de onderzoeker de aanbeveling om de Japanse Duizendknoop te bestrijden zodra deze wordt gesignaleerd in een riviergebied. “En een landelijk bestrijdingsplan lijkt me wel een goed idee, aangezien hij steeds dominanter wordt.”  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”