secundair logo knw 1

De Omgevingswet, de nieuwe wet waarmee de regelgeving rond ruimtelijke ordening en leefomgeving moet worden vereenvoudigd, moet in 1 januari 2021 van kracht worden. Het is de derde poging om de wet van start te laten gaan, maar ook 2021 als invoeringsdatum is nog geen zekerheid.

De nieuwe planning is door minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsvrouw waarschuwt alvast dat invoering in 2021 afhankelijk is van advies- en toetsprocedures. Dat kan -opnieuw- tot aanpassing van de ingangsdatum leiden. 

Oorspronkelijk moest de wet in 2018 in werking treden. Die datum is later opgeschoven naar 2019, maar ook dat bleek niet haalbaar. Na aankondiging van het nieuwe uitstel in juli door demissionair minister Schultz, stelden gemeenten, waterschappen en provincies dat uitstel niet mocht leiden tot afstel. “Als waterschappen pleiten we er nadrukkelijk voor om de energie nu niet te laten wegvloeien en we roepen de minister op om in overleg met ons voortvarend de resterende barrieres voor invoering van de Omgevingswet op te ruimen,” zei voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen in reactie op het uitstel.

De wetsvoorstel is de grootste wetswijziging sinds 1848, 26 wetten worden ineengeschoven. De Omgevingswet moet er voor zorgen dat er minder vergunningen nodig zijn. Ook moeten burgers en bedrijven sneller een vergunning kunnen krijgen.

Lagere overheden en waterschappen zijn al volop bezig met de voorbereiding op de nieuwe wet. "De nieuwe datum doet weinig af aan de opgave voor en ambitie van individuele gemeenten. Het moment waarop Omgevingsplan en Omgevingsvisie gaan gelden blijft gelijk, respectievelijk 2024 en 2029," schrijft VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, in reactie op de nieuwe invoeringsdatum.

 

Meer over de omgevingswet
Toen in juli Schultz de invoering van de Omgevingswet opnieuwe uitstelde, waren waterschappen, provincies en gemeentes not amused. Ze zeiden: 'Maak van uitstel omgevingswet geen afstel' 

Directeur Hans de Groene van Vewin ziet in de nieuwe Omgevingswet een belangrijke ontwikkeling voor de drinkwaterbedrijven. Hij zegt: "Zij moeten ervoor zorgen dat het belang van drinkwater een onderdeel is van de brede afweging."

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.