secundair logo knw 1

Afbeelding: het schone waterexperiment

Het Schone Waterexperiment is afgerond: de afgelopen maanden onderzochten 238 Amsterdammers met meer dan 1000 verschillende metingen de waterkwaliteit in hun gemeente. Mede-initiatiefnemer Suzanne van der Meulen, werkzaam bij Deltares, is enthousiast: "Dit zou in veel meer gemeenten moeten gebeuren."

 

Van der Meulen had twee doelen met haar initiatief. Enerzijds wilde ze de Amsterdammers een manier bieden om hun eigen water te leren kennen. "We wilden met en voor de burgers een onderzoek doen. Ik ben zeer tevreden met de respons. 500 mensen hadden zich opgegeven en bijna de helft heeft gedurende het gehele project de metingen verricht en de resultaten ingevuld op de website."

Het tweede doel van de initiatiefnemers was het verzamelen van meer data over de waterkwaliteit in Amsterdam. "Waterschappers meten natuurlijk niet zo fijnmazig. Dit onderzoek geeft een mooi beeld van de verschillen in de stad. De Gaasperplas kwam het beste uit de onderzoeken naar voren. De Grachtengordel en de Amstel minder positief beoordeeld."

De burgerwetenschappers werd niet alleen gevraagd metingen te verrichten, maar ook gevraagd naar hun eigen indruk van het water. "Dat heeft ook waardevolle informatie opgeleverd. Voor veel functies van het water bestaan geen richtlijnen. Maar door het aan de mensen zelf te vragen, kom je erachter wanneer ze het water geschikt vinden om in te zwemmen of hun planten water te geven. Dat is waardevolle informatie als je wilt weten wanneer mensen het water ergens voor willen gebruiken."

De komende maanden besteden Van der Meulen en haar collega's aan het analyseren en verder uitwerken van de gegevens in een onderzoeksrapport dat voor het einde van het jaar zal verschijnen. Ook voert Van der Meulen gesprekken met waterschappen en gemeenten uit binnen- en buitenland over haar ervaringen. "In Spanje willen ze bijvoorbeeld een vergelijkbaar project opzetten om burgers te betrekken bij het hergebruik van gereinigd afvalwater. Maar ik zou het super vinden als ook andere Nederlandse gemeenten hun inwoners op deze manier bij de waterkwaliteit zouden betrekken. Het levert veel informatie op en verbindt de burgers echt met hun water. Driekwart van de Amsterdammers gaf bijvoorbeeld aan dat ze zich door het meten meer met het water verbonden voelden. Dat zegt toch genoeg."

Behalve door Deltares werd het project ook ondersteund door Wageningen Universiteit, KWR, Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, AMS Institute en kunstenaar Pavèl van Houten.

Meer informatie vindt u op de website van Deltares en de projectwebsite. In juni stond in Water Matters, het kennismagazine van H2O, een artikel over het eerste burgerwetenschapsproject in de watersector: ‘Versheid van Water’ waarbij Amsterdamse burgerwetenschappers data verzamelden over de versheid van hun drinkwater.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie