secundair logo knw 1

In zijn column Prachtige Veluwe om van te dromen breekt Jos Peters een lans voor infiltreren van ‘onberispelijk voorgezuiverd rivierwater’ in de Veluwe als remedie tegen verdroging van het natuurgebied en oplossing voor de vraag naar extra drinkwater. De centrale, hoge delen zijn ideaal voor wateropslag ondergronds, schrijft hij. Ecoloog Herman van Dam reageert: "Jos Peters gaat geheel voorbij aan de tegenargumenten."


door Herman van Dam


Herman van Dam 180 vk Herman van DamIn zijn column rakelt Jos Peters de al vijftig jaar oude discussie van de Veluwe-infiltratie weer eens op: het aanvullen van de schoonste bel van zacht grondwater die we in Nederland hebben, met voorgezuiverd IJsselwater. Op dit H2O podium had hij in 2020 al propaganda voor gemaakt onder het motto ‘Veluwe als Water Accu’, waarop zich op het netwerk een discussie ontspon, met behalve bijdragen van mijn hand, ook de meningen van het drinkwaterbedrijf Vitens, Natuurmonumenten en Waterschap Vallei en Veluwe.

In zijn recente column gaat Jos Peters geheel voorbij aan de tegenargumenten die door de deelnemers aan de discussie zijn ingebracht. Ik vat ze hier nog even samen. Als het nodig is om het grondwater van de Veluwe te sparen en er drinkwater uit de IJssel gewonnen moet worden, kan dat voorgezuiverde water meteen het net in. De infiltratiecapaciteit in de randgebieden kan worden vergroot door kansrijke combinaties van natuur en (natuurinclusieve) landbouw. Grootschalige infiltratie past daar niet bij. Kleinschalige grondwaterwinning wel. Bedrijven kunnen zelf wateropslagsystemen realiseren en kiezen voor gewassen en/of teeltsystemen die met grotere fluctuaties in beschikbaar water overweg kunnen.

Vegetatieveranderingen
Laagwaardige toepassing van drinkwater kan worden verminderd, door gebruik van kwelwater (o.a. uit Flevoland), regenwater, oppervlaktewater en effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het infiltratiewater heeft een andere (macro-)ionensamenstelling dan het eigen grondwater van de Veluwe, wat tot (ongewenste) vegetatieveranderingen in de randgebieden kan leiden.

Voorzuivering is trouwens een kostbaar proces, waarvoor veel chemicaliën nodig zijn. Dan nog is het schier onmogelijk om de restanten van honderden bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en overige door de mens gemaakte stoffen (inclusief PFAS) te verwijderen. Infiltratie van oppervlaktewater kan leiden tot temperatuurstijging van het kwelwater in beken en bronnen, wat schadelijk is voor de karakteristieke flora en fauna.

De grootschalige onttrekking van zeer diep en oud grondwater aan de Veluwe door de papierindustrie moet worden vervangen door gebruik van (voorgezuiverd) rivierwater. Het vervangen van een kwart van de soortenarme productiebossen door stuifzand en heide levert evenveel extra infiltratie van regenwater op als het drinkwaterverbruik van een miljoen mensen. Verstuiving brengt mineraalrijk zand naar boven dat vervolgens elders neerdwarrelt, waarvan bijen, vlinders, nachtzwaluw, klapekster, hagedissen en vele andere soorten zullen profiteren. Vóór het kappen van bos in natuurgebieden ontstaat veel protest, maar een aantal jaren na de omvorming slaat dit meestal om in waardering. Voor grootschalige infiltratie zijn ook grootschalige investeringen nodig.

Waterbesparende maatregelen
Dit geld kan beter worden gebruikt voor waterbesparende maatregelen. In het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing, dat dit jaar is gepubliceerd, worden maatregelen genoemd om het drinkwaterverbruik in 2035 terug te brengen naar 100 liter per persoon per dag (thans 125 l), maar het is mogelijk om door de aanleg van regenwaterputten, zoals in Vlaanderen al is gebeurd, dit verder terug te brengen. Huishoudens gaan daardoor in sterkere mate voor hun eigen watervoorziening zorgen. Deze decentralisatie is ook minder kwetsbaar voor calamiteiten en sabotage, zoals die in de komende onveilige tijd verwacht mag worden.

Transporteren, zuiveren en infiltreren kost geld en resulteert in klimaatimpact: energie- en chemicaliënverbruik en bijbehorende CO2-uitstoot. Als er dan toch geïnfiltreerd moet worden om voldoende drinkwater te produceren én om de natuur te ontzien doe het dan met systeemeigen water.

In Flevoland, voornamelijk aan de Veluwse kant, welt veel Veluws grondwater op. Het grondgebruik daar is vooral natuur en recreatie. Maak een scheiding in het oppervlaktewatersysteem van Flevoland zodat het mooie kwelwater vanuit de Veluwe zich niet mengt met het landbouwwater uit de polder. Pomp het water uit de kwelgebieden apart af, zuiver dat en breng dat rechtstreeks naar de gebruikers.

Aparte grondwaterbel
Als er dan toch geïnfiltreerd moet worden in de diepe ondergrond van de Veluwe, maak dan in die ondergrond een aparte grondwaterbel/grondwatersysteem van infiltreren en onttrekken. Het watersysteem boven die gemaakte bel komt op een hoger niveau te liggen. Er is geen vermenging met de ondiepere systemen die vegetatie en beken voeden. Bij grote voorraad kunnen bestaande problematische winningen worden gesloten. Het kan leiden tot een gehele optimalisatie van de drinkwaterwinning optimalisatie van het Veluwse watersysteem.

De oppervlakte van de Veluwe is groter dan die van alle andere Natura 2000-gebieden van Nederland op land bij elkaar. Het gebied lijdt nu al zwaar onder stikstof, verdroging en verzuring. Ondanks de vele goede plannen voor natuurherstel worden de genoemde gebiedsbrede problemen van de Veluwe onvoldoende aangepakt. Zoals de Ecologische Autoriteit in een recent advies over de Natuurdoelanalyse van de Provincie Gelderland betoogt, is een brede en integrale blik op de problemen op en rond de Veluwe essentieel om verdere achteruitgang van de kwaliteit van ons grootste natuurgebied in het hart van Nederland in stand te houden. Het is zeer de vraag of infiltratieplannen van Jos Peters stand zullen houden bij toetsing aan zo’n integrale visie.

Met dank aan Rob de Groot (hydroloog) en Flip Witte (ecohydroloog) voor het delen van hun kennis en inzichten.


Herman van Dam is ecoloog

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Almer Bolman · 7 hours ago
    Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ronald Bijkerk · 2 days ago
    Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.