secundair logo knw 1

Test van het keringsmodel In het Atlantic Basin | Foto Guus Schoonewille

De Oosterscheldekering is op leeftijd en ondergaat daarom een flinke renovatie. Steeds meer onderdelen van de 9 kilometer lange stormvloedkering worden vernieuwd of vervangen. Een langdurig project dat honderden miljoenen euro’s kost. Vandaag toonden Deltares en Rijkswaterstaat hoe de renovatie van de stormvloedkering wordt aangepakt en de proeven worden uitgevoerd.

In opdracht van Rijkswaterstaat voert Deltares schaalmodelproeven uit om de hydrodynamische belastingen op afzonderlijke onderdelen van de kering nauwkeurig in kaart te brengen. Het gaat om 124 bewegingswerken (waaronder de cilinders die de schuiven aandrijven), 124 zijaanslagen (rubberen stootkussens tussen de schuiven en pijlers), en uiteindelijk ook de 62 schuiven van de kering.

Deltares heeft een schaalmodel van de Oosterscheldekering gebouwd. Met schaalmodelproeven onderzoekt Deltares daarmee hoe de krachten van water en golven inwerken op de verschillende onderdelen. Dat gebeurt in het Atlantic en Delta Basin van Deltares.

Als onderdeel van de renovatie worden ook de oorspronkelijke ontwerpen opnieuw bekeken. Er wordt onderzocht of alle onderdelen nog voldoen aan de moderne overstromingsveiligheidseisen, zoals vastgelegd in de Omgevingswet. Maar ook wordt nieuwe kennis over onder andere zeespiegelstijging ingebracht.

Het is voor het eerst dat het ontwerp van een stormvloedkering op deze manier wordt geëvalueerd, zegt Jesse Simons, adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat. “Ook het schaalmodel zelf is bijzonder. Er zitten meer dan 100 sensoren in en allerlei bewegende onderdelen.”

In het Atlantic Basin van Deltares, een golf- en stromingsfaciliteit van 9 x 75 meter, zal de kering worden onderworpen aan extreem hoge Noordzee-waterstanden met golven en stroming met het doel om de impact van mogelijke toekomstige situaties inclusief zeespiegelstijging te bepalen. In een tweede serie testen, die plaatshebben in het Delta Basin van Deltares (50 x 50 meter), worden golven onder een andere hoek gemeten, zonder stroming.

De data uit de schaalmodelproeven worden door onderzoekers van Deltares gebruikt om de meetresultaten te analyseren en te vergelijken met bestaande rekenmodellen. Naar verwachting zijn die studies in november van dit jaar klaar. Ze dienen als input voor het ontwerp van de geplande renovaties van de stormvloedkering.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?