secundair logo knw 1

Turkije is een van de landen waar de zoetwaterfauna het meest bedreigd wordt l Foto FreeImages

Van alle vissen, kreeftachtigen en libellen die wereldwijd in zoet water leven, dreigt bijna een kwart als soort uit te sterven. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek waaraan tachtig wetenschappers meewerkten. Als belangrijkste bedreigingen noemen zij watervervuiling en de aanleg van dammen.

De onderzoekers analyseerden aan de hand van de Rode Lijst van bedreigde soorten maar liefst 23.496 soorten vissen, kreeftachtigen en libellen die in zoet water leven. Daaruit concluderen ze, in een artikel in Nature, dat ongeveer 23 procent van de soorten op wereldschaal bedreigd is, variërend van 30 procent van de kreeftachtigen tot zo’n 16 procent van de libellen. 

De belangrijkste bedreigingen zijn volgens hen watervervuiling (54 procent van de bedreigde soorten), de aanleg van dammen (39 procent), habitatvernietiging door bijvoorbeeld ontbossing of agro-industrie (27 procent) en invasieve soorten of ziekten (28 procent). 

Tropen
De grootste diversiteit aan zoetwatervissen, kreeftachtigen en libellen komt voor in de tropen, maar de gebieden met het grootste aantal bedreigde soorten zijn vooral die rond de Middellandse Zee, Turkije en de Levant. 

Dat komt door de grote diversiteit, het relatief kleine oppervlak zoetwaterbiotopen en de grote vraag naar water voor huishoudelijk en agrarisch gebruik, zegt onderzoeker Vincent Kalkman van Naturalis Biodiversity Center in een toelichting.   

Kleine kanttekening is wel dat van – eveneens ­– 23 procent van alle soorten te weinig informatie beschikbaar was om een goede inschatting te kunnen maken. Het gaat dan vooral om soorten in tropische gebieden als de Amazone, Madagascar en Indonesië.

Natuurbeleid
In Nederland is de biodiversiteit in zoetwater de afgelopen decennia juist toegenomen, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand op basis van de Living Planet Index. Daaruit bleek echter ook dat op land een sterke afname van het aantal soorten te zien was.     

Volgens het wereldwijde onderzoek is in het internationale natuurbeleid nog weinig aandacht voor de specifieke bedreigingen van zoetwaterbiotopen. Het beleid richt zich vooral op de bescherming van vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen, vanuit het idee dat daarmee ook andere diersoorten voldoende beschermd zijn. Kalkman: "Maar dat is voor een goede bescherming van zoetwaterdiversiteit dus niet afdoende."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?