secundair logo knw 1

Hoogwater in de uiterwaard | Archieffoto WDODelta

Het waterpeil in Rijn en Maas stijgt sterk en ook snel. In de Maas steeg de afvoer bij Maastricht tot 2.000 m3/s, wat eens in de 5 jaar voorkomt. Uiterwaarden zullen onder lopen.

De neerslag van woensdag en donderdag leidde de sterke stijging in. De Maas steeg gisteren heel snel van circa 1.100 m³/s na bijna 2.000 m3/s in de loop van de nacht, schrijft Alphons van Winden op Waterpeilen.nl.

Maar in de regenrivier is de hoogste afvoer bij Maastricht alweer achter de rug. “De afvoer kwam er tot ca 2.000 m3/s, wat relatief hoog is en wat gemiddeld minder dan eens in de 5 jaar wordt bereikt.”

In de Rijn duurt het nog tot en met zondag voordat de piek van circa 13,5 m (NAP) bij Lobith wordt bereikt. Dat is een minder uitzonderlijke stand, die gemiddeld ieder jaar wel eens wordt bereikt, aldus Van Winden.

De grootste verandering trad op in de Moezel die daardoor ook naar een relatief hoge afvoer stijgt van ca 2.300 m³/s. De piek van deze golf komt vanmiddag in de loop van de dag bij Koblenz aan. “Het hoogste punt van de golf uit de Rijn zelf is daar dan nog niet aangekomen, maar de afvoer is er al wel flink aan het stijgen en zal vanmiddag ca 4.000 m³/s bedragen. Samen levert dit een piek op van ruim 6.000 m³/s die nog circa 2 dagen onderweg is naar Lobith.”

Waterschappen
Waterschappen zijn alert. Waterschap Limburg plaatste coupures bij Well en Arcen en pompen bij de Springbeek in Blerick en de Kwistbeek in Baarlo.

Het waterschap verwacht dat de piek in de Maas morgenavond Roermond bereikt. “Bij Roermond wordt het water verspreid over de Maasplassen. Hierdoor is de piek van de golfafvoer lager dan bij Maastricht, maar houdt het hoogwater wat langer aan.”

Langs de IJssel zullen uiterwaarden onder lopen, schrijft Waterschap Drents Overijsselse Delta. “Het hoogwater in ons werkgebied verwachten we dinsdag 14 januari bij Deventer en in de dagen daarna bij Zwolle en Kampen. Afhankelijk van hoe hoog het water in de uiterwaarden komt te staan, letten we extra op eventuele activiteiten van bever.”

Door de neerslag van begin januari en in de maand december zijn de grondwaterstanden hoog voor de tijd van het jaar, aldus WDOD. “Door de neerslag die we nog verwachten, stijgen de grondwaterstanden komende dagen nog verder.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?