secundair logo knw 1

De Amsterdam International Water Week is van start gegaan met oproepen tot actie, commitment en samenwerking. "De AIWW is een uitstekend platform om samenwerkingen aan te gaan en kennis te delen," zei premier Mark Rutte die de AIWW officieel opende.

De minister-president onderstreepte de noodzaak om tot daden te komen met verwijzing naar het regeerakkoord, waarin het kersverse kabinet Rutte III inzet op het realiseren van de Parijse klimaatakkoorden. En meer. Nederland wil een leidende rol in Europa op het gebied van klimaat, hield Rutte de paar honderd mondiale waterprofessionals voor die zich in de congreszaal van de RAI hadden verzameld.

Ook conformeert het nieuwe kabinet zich aan het beleid Nederland waterrobuust te maken. Rutte: "We blijven commitment houden met het Deltaprogramma. In Rotterdam en Groningen wordt het klimaatinstituut van de VN gevestigd." 

Voor klimaatadaptatievraagstukken kan Nederland als lab worden gebruikt, zei Rutte. "We voelen een verantwoordelijkheid om kennis te delen." Waarna hij initiatieven noemde in Bangla Desh, Vietnam en Zuid-Afrika, waar Nederland bijdraagt aan projecten om het watermanagement naar een hoger plan te tillen.

Uit Brussel was director general department of Environment of the European Commissie, Daniel Calleja Crespo, naar Amsterdam afgereisd om bij de aftrap van de AIWW te onderstrepen dat het tijd is om woorden om te zetten in actie. Hij somde daarbij een aantal uitgangspunten op die centraal staan in het beleid van de EU: implementatie van plannen (niet bij praten alleen), 'science based' politieke besluiten, inzetten op cirulaire economie, promoten van innovatie, capaciteit versterken om te investeren en internationale samenwerking.

Laura Tuck, vice-president van de Wereldbank, noemde de noodzaak van politiek commitment, financieringskracht van instituten en ondersteunen en op de markt brengen van innovaties als belangrijke sleutels tot aanpak van wereldwijde waterproblemen. En dat die noodzaak er is, werd onlangs weer duidelijk gemaakt in een rapport van de Wereldbank, zo zei Tuck. Daaruit blijkt dat ook droogte in steden voor grote problemen zorgt. "Het is minder zichtbaar dan grote overstromingen, maar een even grote ramp."

Lees hier over het rapport van de Wereldbank:
Wereldbank: effecten van droogte schokkend groot

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie