secundair logo knw 1

Aantal Amsterdam Agreements ondertekend

Transparantie en vertrouwen, daarover ging het herhaaldelijk bij de afrondende plenaire sessie van het Leaders Forum. Dit was het sluitstuk van de eerste dag van de AIWW-conferentie. Er werden diverse Amsterdam Agreements bekendgemaakt.

Eerder op de dag waren drie aparte leidersbijeenkomsten van steden, publieke waterbedrijven en industrie gehouden. Een panel nam de resultaten in vogelvlucht door. Volgens Chantal Oudkerk Pool (gemeente Rotterdam) hebben gemeenten al veel gedaan. Het is nu tijd voor de volgende stap waarbij het aankomt op de details en meer wordt samengewerkt. Zij pleitte voor meer openheid over uitdagingen, al erkende ze dat zoiets tijd kost. Watergezant Henk Ovink riep de aanwezigen op om de resultaten van de conferentie niet te vergeten en met de implementatie te starten. Hij wees op het belang van het opbouwen van vertrouwen om hiermee voor meer transparantie te zorgen. Dat gaat volgens Ovink niet zomaar; vertrouwen creëren is een langzaam proces.

De publieke watersector staat volgens Christopher Gasson (Global Water Intelligence) in het centrum van de circulaire watereconomie. Hij viel op door pittige uitspraken als ‘alle briljante waterbedrijven zijn briljant op verschillende manieren, alle beroerde waterbedrijven zijn beroerd op dezelfde manier’. Bij dat laatste doelde hij erop dat niet goed functionerende waterbedrijven met dezelfde excuses komen, zoals slechte besturing en onvoldoende financiële middelen. Volgens Gasson heeft ieder publiek waterbedrijf een goed bedrijfsmodel nodig om zichzelf te financieren. Verder merkte hij op dat technologie transparantie schept zoals nooit tevoren. Dat wordt belangrijker dan regulering.

Aan het eind van de sessie werd een aantal al bereikte Amsterdam Agreements toegelicht. Het gaat hierbij om coalities van waterbedrijven en andere partijen die voor vergelijkbare uitdagingen staan. Deze coalities moeten zorgen voor doorbraken. Ter plekke werden drie nieuwe overeenkomsten ondertekend. De Nederlandse partijen Allied Waters, AquaMinerals en KWR gaan zich inzetten voor upcycling in het buitenland. De bedoeling is om tot en met 2019 in minstens drie andere landen reststoffen uit water een tweede leven te geven.

In het kader van de Human Cities Coalition een agreement over een routekaart voor de komende achttien maanden getekend. Het doel is om de levensomstandigheden van mensen in de sloppenwijken van onder andere Jakarta en Manilla te verbeteren. Verder sloten het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet en zijn Kopenhaagse tegenhanger HOFOR een bilaterale overeenkomst. Zij gaan aan de hand van een shortlist van onderwerpen nauw met elkaar samenwerken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.