secundair logo knw 1

GenX-stoffen bij rwzi Aarle-Rixtel (foto: waterschap Aa en Maas)

De zoektocht gaat door naar de lozers van GenX-stoffen op het oppervlaktewater in Zuidoost-Brabant. Custom Powders is genoemd als mogelijke bron, maar het Helmondse bedrijf ontkent verantwoordelijk te zijn.

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel maakten op 20 november bekend dat er Genx-stoffen waren aangetroffen bij twee rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het gaat om een hoeveelheid van 130 nanogram per liter in Eindhoven en 22 nanogram per liter in Aarle-Rixtel. Beide waarden liggen onder de voorlopige richtwaarde van 150 nanogram per liter, die is vastgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De vraag is: van welk bedrijf of welke bedrijven zijn de mogelijk kankerverwekkende stoffen afkomstig? Het Dordtse Chemours kan niet de bron zijn.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vertelde afgelopen maandag aan de Tweede Kamercommissie dat een bedrijf zichzelf had gemeld. Zij wilde de naam niet zeggen, maar die kwam al snel via de media naar buiten. Het gaat om Custom Powders uit Helmond. Dit bedrijf gebruikt de GenX-technologie om poeders te produceren voor onder andere de voedingsmiddelen-, chemische en cosmetische industrie. Custom Powders koopt teflon in bij Chemours, dat daarna wordt gedroogd om er poeder van te maken.

Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas legt in het Algemeen Dagblad van gisteren uit hoe de GenX-stoffen in de rivier kunnen zijn beland. “Het is de bedoeling dat het water dat bij het productieproces vrijkomt, wordt teruggestuurd naar Chemours. Maar er kan afvalwater achterblijven dat vervolgens via de riolering in het oppervlaktewater terechtkomt.” Verheijen zei verder over het vinden van de mogelijke bron: “Dat betekent dat we nu met het bedrijf kunnen bekijken hoe we kunnen voorkomen dat deze stoffen in de toekomst nog in het water terechtkomen.” Custom Powders kan overigens alleen verantwoordelijk zijn voor de GenX-stoffen die zijn gemeten bij de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel; voor de veel hogere concentratie in Eindhoven moet er een andere bron zijn.

Gistermiddag publiceerde Custom Powders echter een verklaring waarmee dit verhaal op losse schroeven komt te staan. Inderdaad wordt één van de Chemours-producten verwerkt die het GenX-bestanddeel FRD903 bevat. Maar: “Bij Custom Powders in Helmond wordt geen water met het GenX-bestanddeel FRD903 naar het oppervlaktewater geloosd. Ook zijn er bij Custom Powders nooit ongewone voorvallen geweest waarbij proceswater met GenX-bestanddeel FRD903 in het riool of oppervlaktewater is gekomen. Bij Custom Powders wordt al het proceswater met het GenX-bestanddeel FRD903 opgevangen en afgevoerd om conform wettelijke normen verbrand te kunnen worden.”

Het bedrijf meldt verder dat er wordt gewerkt conform de milieuvergunning uit 2011. Dit alles is afgelopen vrijdag – na eigenhandig contact te hebben opgenomen – verteld aan de lokale autoriteiten. “Custom Powders zal aan elk toekomstig verzoek om ondersteuning van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant tegemoetkomen dat is gericht op het lokaliseren van de bron van de GenX-metingen zoals uitgevoerd door Rijkswaterstaat”, schrijft het bedrijf nog. Kortom, de onduidelijkheid blijft en de zoektocht van de waterschappen en Rijkswaterstaat naar de daders wordt vervolgd.

Lees meer over het aantreffen van GenX-stoffen

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie