secundair logo knw 1

De Hollandsche IJsselkering

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is vanmorgen even voor 11.00 uur als laatste van de vijf gesloten waterkeringen weer geopend.

Gisteren sloot Rijkswaterstaat voor het eerst in de geschiedenis alle vijf de grote stormvloedkeringen in Nederland. Aanleiding was het hoge water en de westerstorm die over het land trok.

De stormvloedkering Ramspol bij Kampen ging gisteren aan het einde van de middag als eerste weer open. In de loop van de avond volgden de Oosterscheldekering, de Maeslantkering en de Hartelkering. Rond 22.00 uur trok het KNMI code geel, die voor een deel van het land nog gold, in.

Oefenen
De eerste en laatste keer dat de Maeslantkering voor een storm sloot, was in 2007. Wel is er elk jaar in september een proefsluiting, maar volgens Rijkswaterstaat is het ook nodig om onder realistische omstandigheden te kunnen oefenen. Vorig jaar is daarom met de minister afgesproken om het zogeheten sluitpeil te verlagen.

"Hij heeft zich bewezen’’, zegt Harold van Waveren van Rijkswaterstaat. "En ook het team heeft kunnen oefenen. Natuurlijk gaan we nog uitgebreid evalueren, maar op hoofdlijnen is het goed verlopen.’’

Voor vanmiddag en vanavond worden langs de kust en in Limburg opnieuw zware windstoten verwacht. Vanaf 17.00 uur geldt daarom opnieuw code geel. Mogelijk moeten een of meerdere keringen vanavond opnieuw dicht.

Dat geldt in elk geval voor de Ramspol. De scheepvaart kan hier ook nog niet langs. Vanwege de sterke stroming konden de duikers vanmorgen het water niet in om te controleren of het doek van de balgstuw, een opblaasbare dam gevuld met lucht en water, weer op zijn plek lag.

Hoge waterstand
Rijkswaterstaat en de waterschappen blijven ook de komende dagen alert vanwege de hoge waterstand in de rivieren. De zandzakken op de dijk langs de Kampereilanden blijven liggen en ook de mobiele waterkering in Kampen blijft nog even staan, meldt het waterschap Drents Overijsselse Delta.

De verwachting is dat de uiterwaarden langs de Vecht en de IJssel blank komen te staan. Vanaf vanmiddag controleren vrijwillige dijkwachters de dijken op eventuele schades of kwetsbare plekken.

Langs de kust heeft de nieuwjaarsstorm geen schade aangericht, constateert het Hoogheemraadschap van Rijnland na een eerste inspectie. Wel is er op een aantal plaatsen sprake van strandafslag. Het gaat hier om een natuurlijk proces, waarbij een deel van het zand in de vooroever komt of juist de duinen inwaait.

Waterschap Hunze en Aa's is vannacht al druk bezig geweest met het afvoeren van boezemwater naar zee. De waterstand was met +0.94 NAP hoger dan verwacht. Vandaag springt Rijkswaterstaat nog bij om extra water uit de kanalen te lozen.

"Alles is drijfnat’’, verklaart Van Waveren van Rijkswaterstaat. "Dus iedereen moet aan de bak. Maar de situatie is beheersbaar.’’

 

Lees ook het artikel over de sluiting van de vijf waterkeringen: Rijkswaterstaat spreekt van een unicum

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.